mandag 26. juni 2017

Nytt brygg og litt nytt om CraftBeerPi styreskapet

Det er ikke så mye nytt som egentlig skjer i bryggeriet om dagen. Har tappet et par øl, og Tidløs v.2 pilsen er snart ferdig, men ellers nærmer det seg ferie om dagen.
Klar til brygging

Fikk brygget det første av 2 brygg for en navnebror sin kone sitt 40-års lag, en meksikansk lager som er tiltenkt damene i laget. En lys og lett som skal passe fint i September når laget skal holdes. Jeg har tidligere laget en meksikansk lager selv, men vi valgte å satse på Bryggselv sin Love in a Canoe som base denne gangen (oppskrift). Det jeg likte spesielt med denne er bruken av Kazbek humle som jeg ikke har testet før.


Aroma/smak: Mild, jordlig og vilt preg, med tydelig karakter av sitrus grapefrukt, bær, kombinert med urter og krydder.


Tilsvarende humletype: unik, blanding av saaz og cascade. 


Høres veldig spennende ut til denne. Tror det kan passe bra

Mash In
Jeg var veldig forberedt på stuck mash på forhånd denne gangen. Blichmann falskbunn og flaket mais er på ingen måte bestevenner, men i stedet for å holde meg til meg egen prefererte vann til malt ratio (jeg foretrekker 2,7-3,0 vann til malt for best mulig effektivitet i meskingen), så fulgte jeg Bryggselv sin anbefaling som tilsvarte 3,8 vann til malt ratio. Merkelig nok - ingen stuck mash med flaket mais. Wow...er det løsningen med mais altså? Mer meskevann ved bruk av flaket mais?? Veldig interessant.

62,5 grader i RIMS, 62,0 i mesk. Perfekt.
Ganske tynn mesk dette. 3,8 i ratio.
Jeg hadde av en eller annen grunn glemt å slå på oppvarmingen av skyllevannet, så det ble litt lengre mesking enn planlagt, ca.100 minutter....uten at det gjør noe som helst.Koking og kjøling skjedde uten noen spennende hendelser. Hadde kjøpt 2 nye vanlige/kjedelige gjæringskar. De eldste jeg har var 3 1/2 år nå og hadde endel riper innvendig, så jeg syntes det var på tide å skifte de ut. Synes også at lokkene ikke sitter like tight lengre. Skulle gjerne ha gått for noen koniske gjæringskar nå, men jeg må ta noen mer nøyaktige må av gjæringsskapene mine for å verifisere at de får plass.

First Wort Hop under overføring til kok.
Hot break. Starten på kok
Og ble akkurat der jeg ønsket den på 1.043. Vørteren var klar og fin, så nå skal den bare kjøles ned ca. et døgn til ca.9 grader før Brewers Clarex, oksygen og gjær tilsettes.

Kjøling og tapping
Fin og lys vørter
Ferdig tappet


CraftBeerPi til RaspberryPi har nettopp kommet ut i versjon 3.0, og jeg driver og tester + tilpasser dette endel. Detter tror jeg blir en knallbra versjon som gjør at enda fler får øynene opp for dette. Spesielt at community kan lage enge plugins tror jeg blir enormt bra. Allerede så er det støtte for  iSpindel, 433Mhz utstyr/stikk kontakter(!) og mye mer.


Jeg begynner så smått å få oversikten over hva jeg mangler og har fått bestilt mye utstyr i det siste. Er noen småting igjen, men det mest vesentligste er vel at jeg ikke har funnet ut hvilken eller hva slags kasse dette skal være i. PC kabinett, sikringsskap, hjemmelaget skap av tre, eller...?? Vanskelig å velge..