torsdag 25. januar 2018

Litt tilbakeblikk på 2017 og status - Del 2

Dette er del 2 av oppsummeringen av 2017 samt litt status i dag og planene fremover.

I del 1 tok jeg litt for meg hva som skjedde i fjor, men i denne blogg posten, tar for seg status nå og hva jeg har tenkt å drive med i bryggeriet fremover.

Hvis alt går som jeg har tenkt og ønsker, så blir det en god del endringer fremover.

Plass i bryggeriet:

Jeg skulle helst hatt et mye større rom å brygge i, men siden det ikke lar seg gjøre pr. i dag så må jeg heller se hvordan jeg kan utnytte plassen bedre. I dag så har jeg 2 benkekjøleskap som fungerer som gjæringsskap og et fullhøyde kombiskap  som brukes som øleskap (lagring av kjøpe øl) og oppbevaring av humle. Alle disse 3 skal bort og erstattes av et benke kombiskap. hvor jeg kan lagre noen kjøpe øl pluss en liten fryseboks til humle. Over dette skal jeg sette en ny benkeplate med justerbare bordbein. På denne måten vil HLT også kunne stå ved siden av de andre 2 kjelene pluss at jeg kan fast montere kjølespiral, pumper m.m. Om jeg klarer å få koniske gjæringskar under benkeplaten er jeg litt usikker på, men evt så my jeg kutte til slik at disse få plass ved enden av benkeplaten. SS Brewtech sine kar er 85cm høye, like høyt som det litte benkekjøleskapet, men så kommer vel en blowoff tube i rustfritt i tillegg. Grainfather sin er 91cm uten airlock/blowoff, så den må evt. være på siden av benkeplaten.

*kommer bilder litt senere*

Bytte ut Quick Disconnect med TriClamp:

Noen liker Quick Disconnet, noen Camlocks og noen TriClamp. Jeg har brukt Quick Disconnect noen år og er ikke helt fornøyd. Har man først fått vørter på kulene/kulelagret i den så er de ekstremt vanskelig å få rene igjen slik at de blir seige og vanskelige å koble i fra. Jeg bruker også Camlocks på RIMS røret i dag (er sveiset fast så lar seg ikke bytte ut), og de funker greit nok men jeg må si at jeg har mye mer sansen for fleksibiliteten til TriClamp, selv om de i begynnelsen er litt mer knotete å koble fra/på.

Det er bestilt en god del deler fra Ebay, som jeg har begynt å lage en deleliste på, som jeg komme til å legge ut her etterhvert hvis det er et ønske om det.
1-034-Flow-Stainless-Steel-304-Tri-Clamp-Sanitary-Sight-Glass2-Pcs-1-2-034-DN15-Sanitary-Male-Thread-Ferrule-Pipe-Fitting-Tri-Clamp-PTFE-Gasket

Bytte ut gjæringsskap og gjæringskar:

Dette har ligget i løypa en stund at jeg ikke er helt fornøyd med å bruke plast kar til gjæring. Jeg har ikke hatt mange infeksjoner, rundt en 4-5stk av 90+ batcher, men helst skulle jeg hatt tilnærmet 0. Det er litt mer viktig er at jeg i dag kjører temp følere på utsiden av gjæringskarene og disse avviker ofte 1-2 grader i forhold til Tilt'en. Jeg kunne nok ha kommet litt nærmere Tilt'en vha. Thermowells i gjæringskaret, men når det kommer til oksygen fri overføring, gjæring under trykk og gjærdumping/gjenbruk, så er koniske gjærtanker helt overlegne. Siden jeg ikke har plass til høye kjøleskap for å få plass til koniske gjæringskar, så vil glykol kjøling av disse henge nøye i sammen med dette.

Jeg driver foreløpig å ser på løsningene i fra SS Brewtech (fikk bekreftet for noen uker siden at deres variant skal produseres for Europa nå) og Grainfather, men jeg kommer nok til å vurdere flere løsninger underveis. Minst mulig støy er helt klart en faktor her. Foreløpig så må jeg vel si at SS Brewtech sine koniske frister mest, mens Grainfather sin glykol kjøler virker mer helhetlig og gjennomtenkt. Blir ikke lett dette.
104055   Grainfather Conical Fermenter Komplett Med temp styring og Dual valve tap
Grainfather konisk
104053   Grainfather Glycol Chiller Glykolkjøler til Grainfather Fermenter
Grainfather glykol

Chronical Fermenter 26 liter Brew Master
SS Brewtech - Brewmaster Edition
Ss Glycol Chiller
SS Brewtech glykol

Stuck Mash problematikk:

Etter å ha kjøpt 2 identiske Ringnes Julebokk kit i fra Bryggselv, hvor den ene var kvernet på kvedningsgrad 4 (medium) og den andre på 6 (grov), så merket jeg meg ganske store forskjeller på hvor ofte jeg fikk stuch mash under brygging. Fikk 5 ganger på medium og ingen ganger på grov. Dog gikk effektiviteten ned noe. Jeg har forsøkt meg litt med risskall i det siste også, noe som hjalp betraktelig. Jeg har egentlig ikke hatt noe stort behov for å kverne maltet selv, men etter å ha kikket på Espen Hansen (Øltid på Youtube) sin vurdering av Monstermill MM2 Pro og at denne plutselig dukket opp på tilbud hos Bryggselv, så var det på tide å stikke fingeren i jorda og erkjenne at det var på høy tid å få startet med dette for å få til den kverningen som er optimal for mitt bryggeri...så det er kjøpt inn og skal bli spennende å få testet ut.
Bilderesultat for monster mill mm2 pro
Monstermill MM2 Pro


Nytt styreskap:

Det er en god stund siden jeg tok valget om å gå over til RaspberryPi basert styreskap, men det har tatt tid å få tak i de siste delene jeg ville ha før jeg startet opp. Spesielt så har valg av skjerm vært spesielt vanskelig. Ønsket helst en 10" touch skjerm men har ikke funnet noen jeg har likt, så jeg måtte til slutt bare få bestilt meg en 7" touch skjerm. Planen er å få laserkuttet og få det ferdig malt og labelet, både front og side panel, av et firma i Tyskland. Dette må selvsagt vente til jeg har mottatt touch skjermen slik at jeg får inn riktige mål før jeg bestiller platene. Blir spennende..

En tidlig sketch av frontpanelet. Kommer til å bli svart med hvit tekst, med noe grafikk (ikke helt bestemt enda):

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar