lørdag 18. mars 2017

To øl tappet (batch #75 og #76)

Det er egentlig ikke så mye nytt om dagen. Lite tid til brygging og går og venter på CrafBeerPi addon boardet til Raspberry Pi før jeg virkelig setter i gang med å få tak i de delene jeg trenger. Har mottatt 5 stk. DS18B20 temperatur sensorer som jeg trenger, men de er ganske mye mer som skal på plass i tillegg. Dessuten har jeg ikke helt funnet ut hvilket skap jeg skal ha alt sammen i enda. Har lyst til å finne på noe kreativt...

Uansett...både batch #75, Yubelbock juleølen og #76 en belgisk caramel wit har blitt tappet.


#75 - Yubelbock. Min trofaste juleøl som nå er i versjon/revisjon 4. Den største endringen på denne er at jeg har gått krafig ned på molasses sukkeret pluss at jeg har senket ABV litt. Versjon 3 hadde 240 gram molasses mens årets versjon fikk kun 100 gram. Etter å ha smakt på den ferdig gjærede ølen så vurderer jeg å lage en batch til av denne nå på våren helt uten molasses for å sammenligne. Selv med 100 gram så synes jeg at smaken blir litt vel fremtredende, men det har en tendens til å jevne seg litt ut med lagring.

Fin bokk farge
Versjon 3 hadde 10% ABV mens årets hadde jeg beregnet til 9%. Dessverre så gjæret den ikke ut så mye som beregnet, så den havner på rundt 8,3%. Tror det egentlig kan bli helt ok det også, så lenge den ikke blir for søt.

Vil gjæren på Tilt påvirke målingene? Hmm..

Denne batchen fikk stå i 5 uker, noe jeg har god erfaring med på WLP833 og såpass høy OG (1.083). Den trenger rett og slett godt med tid for å gjære helt ut...noe den ikke gjorde, men jeg mistenker at de hadde med at jeg fikk brygget denne langt senere enn planlagt, slik at jeg egentlig kansje burde steppet opp gjærstarteren i en omgang til eller kjøpt en pose med gjær til. Kan ha blitt for lite gjær rett og slett. Skulle ha havnet på 1.020 men i stedet ble det 1.026..jaja, litt søtere og lavere  ABV enn planlagt men ingen krise dette.
Nøytrale korker til konkuranse

48 flasker til lagring ble det på denne.
#76 - Caramel wit. I motsetning til ganske mange andre så synes jeg en vanlig wit ofte kan bli litt kjedelig. Det smaker rett og slett litt for lite for min gane, så når jeg ble spurt om jeg ikke jeg kunne brygge en til en kompis samling, ja da måtte det bli med en liten vri. Det litt spesielle med denne er at den har litt Caramunic 110 EBC for litt farge og smak av malt, karamell og kjeks pluss Candi Syrup Simplicity (helt blank sirup) for litt honning aktig smak. I sammen med WLP400 så tror jeg dette kan bli en fin og litt annerledes wit.

En anelse mørkere en vanlig wit
OG på denne ble litt høyere enn planlagt på grunn av stuck mash, så jeg drev og vannet den ut før tapping, men utgjæringen ble helt spot-on på 1.009. ABV blir derfor en tanke over planlagt (5,8% i stedet for 5,4%), men det er nok greit innafor vil jeg mene.
Spot on utgjæring

Måtte gjære ut på kontoret på grunn av plass mangel, så temperaturen var ikke så jevn som jeg kunne ha tenkt meg, men variasjonen holdt seg innenfor +/- 1 grad, så direkte ille var det ikke. Her brukte jeg forresten Tilt Brewmometeret mot brewstat.us, noe jeg er veldig fornøyd med. Mye bedre enn Tilt sitt regneark. Anbefales.
Igjen noen flasker til evt. konkuranse

Denne fikk 30 flasker til lagring pluss 9 liter på et lite Cornelius fat som skal nytes på tapp.
Slik ser det ut i glass (siste rest fra gjæringskar)

Så nå er det bare å vente noen uker for en initiell smakstest...vel mulig at Wit på fat kommer til å testes før det...
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar