mandag 19. september 2016

DBM #69 - En Stakkars Faen v.2 (Arrogant Bastard Ale klone-ish) er brygget

Det er litt over 2 år siden jeg brygget den første versjonen av denne, og selv om jeg den gang gav den 4,5 av 5 på Untappd, så var det et par ting jeg hadde lyst til å endre når (ikke hvis) brygge denne igjen. Følgende endringer er gjort:

- Økt IBU i fra 87 til 112
- Byttet gjær i fra WLP007 til 001
- Doblet 1 min humlen
- Lagt til Torrified Wheat

Skal bli spennende å se hvilke utslag dette gjør. Dette er ikke noe forsøk på å klone originalen, men heller sette mitt personlige preg på en veldig god base. Det var ihvertfall på høy tid å lage denne igjen.

Legg til bildetekst

Som man kansje legger merke til på bilde over så har jeg anskaffet meg et Hannah 98128 PH meter. Etter å ha få målt vannet i springen hos et laboratorie i USA, noe som gav et resultat som tilsier at vannet egner seg godt når man ønsker mye malt smak, men kansje ikke like bra når man ønsker å fremheve humlen. Ergo så trenger jeg å se nærmere på PH og vann tilsetninger.

Dette er noe jeg skal lese meg opp mye mer rundt men jeg tenkte at det bare var å se på de enkle tingene først, nemlig å sørge for at PH holder seg mellom 5,2 og 5,5 i mesken. Jeg fikk testet litt, og selv om PH havnet på 5,5 så fikke jeg ikke helt de resultatene jeg forventet. Her må det nok leses litt mer.
Gikk litt mer ned, men må få enda mer kontroll

Men en annen ting som var overraskende men som jeg regner med er som et resultat av justeringene, er at effektiviteten i mesken gikk betydelig opp. Jeg hadde gjort en feil da jeg lagde oppskriften i Beersmith, nelig at jeg brukte en preset som heter Light Mouthfeel i stedet for Medium til mesken. Light har lavere temperatur, noe som gir høyere effektivitet enn Medium. Når jeg målte PreBoil SG, så hadde jeg regnet med at det skulle bli lavere en den planlagte 1.060. Til min overraskelse så havnet jeg på 1.065. Det sier seg selv at når det skal kokes i 90 minutter og planlagt OG er 1.073, så må man bare regne med å måtte fylle på med mer vann.

Fin resirkulasjon
Og her har Beersmith et nyttig verktøy for å regne ut hvor mye vann man trenger. Under Tools så ligger Water Dillution Tool. 5 Minutter før koketidens slutt, så var SG 1.084 og det var ca.21,5 liter i kjelen. Ved å prøve meg frem med 1 - 2 og så 2,5 liter vann i verktøyet, så får jeg en estimert OG på 1.075. Veldig greit å kunne gjøre dette når SG blir alt for høy før koketiden er slutt (greit å få kokt vannet man tilsetter litt...just in case).

Nydelig farge og klarhet
Noen timer senere gjæret det i hverfall godt i gjæringskaret.
Et lite PS når det gjelder sånne klebe på termo strips: Jeg har aldri stold helt på disse, men nå har jeg startet med å sammenligne hva de viser i forhold til en Thermo pen, og det er STORE forskjeller ute og går. De er vel egentlig bare å kaste.
Temp strip'en viser 22 grader men målt til 19,2 med Thermo pen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar