tirsdag 17. november 2015

Batch #50 - Det E Nu Bare Æ. Et lite jubileumsbrygg

50 batcher gitt..i løpet av 2 år. Jaja, tiden flyr når man har det artig.

Jeg har hatt en liten tanke om denne en stund og selv om dette ikke kommer til å bli noen klone (er det noe mål i seg selv?), så har jeg gått ut i fra en "kjent" Westvleteren 12 oppskrift som, om ikke annet, kan bli en god belgisk Quadruple.
WLP530 og Westvleteren 12 i starteren
Godt med liv et døgn senere

Det er et par ting som er anderledes i min versjon:
- Fikk ikke tak i Brewers Gold, men jeg hadde uansett lyst til å bruke noe av min egen dyrkede Northern Brewer som bitterhumle
- Jeg ville bruke bunnfallet i fra en original Westvleteren 12 i gjærstarteren i tillegg til 2 rør med WLP530 Abbey Ale
- Jeg fikk ikke tak i D-180 Candy sugar extract, så det ble Brewferm sin EBC 180-220 som selges av Bryggselv. Blir nok helt greit.

Klar til brygging
Selve bryggedagen gikk stort sett greit men de kunne endt ganske ille. Kunne fått mesketønna  med 75+ graders vørter over meg. Hadde endret litt på plasseringen av kjelen noe som gjorde at det ble for trangt for å få hevet mesketønna. Når de forb*** plantønna begynner å gi etter og holder på å falle over meg, da satt jeg ganske småskjelven på gulvet etterpå. Et lite akrobatisk kuststykke gjorde at jeg holdt 7+kg malt med 15-ish liter vørter oppe på en strak arm. Er glad jeg snart er ferdig med dette med å heve sånne mesketønner (Brewster har bytttet den i platikk til en i aluminium i Gen 2 heldigvis). Det nye løsningen vil  ha en egen separat mesketønne...


Alt for mye malt...7,1kg..
Egen humle...pluss litt pellets

Uansett så er og blir 7,1 kg malt alt for mye for Brewsteren, så effektiviteten går bestandig rett i dass...hehe. Men igjen, når man kjenner utstyret sitt og er klar over begrensningene, så er det lett å være forberedt på det. Jeg hadde beregnet at jeg trengte 500 gram DME i tillegg, men var regnet med at jeg trengte mer...og det gjorde jeg. Med 300g DME til, så ble OG på 1.092 mot et mål på 1.090. Helt greit.
Lukter hææærlig..

Candy sugar 
Jeg må nok finne en bedre løsning for oppbevaring av O2 også, for da jeg skulle gi den ferdige vørteren et boost av O2 før pitching av gjærstarteren, så var den selvsagt...tom. Vet litt nærmere sjekk så viste det seg av ventilen satt litt løst, æsj. Må nok få festet denne på en kreativ måte slik at den kan stå i ro.
Ble en liten boilover..

Tapping

Det verste med denne batchen blir vel å vente på at den skal flaskemodnes i et år. Jaja, den som venter på noe godt...