torsdag 25. januar 2018

Litt tilbakeblikk på 2017 og status - Del 2

Dette er del 2 av oppsummeringen av 2017 samt litt status i dag og planene fremover.

I del 1 tok jeg litt for meg hva som skjedde i fjor, men i denne blogg posten, tar for seg status nå og hva jeg har tenkt å drive med i bryggeriet fremover.

Hvis alt går som jeg har tenkt og ønsker, så blir det en god del endringer fremover.

Plass i bryggeriet:

Jeg skulle helst hatt et mye større rom å brygge i, men siden det ikke lar seg gjøre pr. i dag så må jeg heller se hvordan jeg kan utnytte plassen bedre. I dag så har jeg 2 benkekjøleskap som fungerer som gjæringsskap og et fullhøyde kombiskap  som brukes som øleskap (lagring av kjøpe øl) og oppbevaring av humle. Alle disse 3 skal bort og erstattes av et benke kombiskap. hvor jeg kan lagre noen kjøpe øl pluss en liten fryseboks til humle. Over dette skal jeg sette en ny benkeplate med justerbare bordbein. På denne måten vil HLT også kunne stå ved siden av de andre 2 kjelene pluss at jeg kan fast montere kjølespiral, pumper m.m. Om jeg klarer å få koniske gjæringskar under benkeplaten er jeg litt usikker på, men evt så my jeg kutte til slik at disse få plass ved enden av benkeplaten. SS Brewtech sine kar er 85cm høye, like høyt som det litte benkekjøleskapet, men så kommer vel en blowoff tube i rustfritt i tillegg. Grainfather sin er 91cm uten airlock/blowoff, så den må evt. være på siden av benkeplaten.

*kommer bilder litt senere*

Bytte ut Quick Disconnect med TriClamp:

Noen liker Quick Disconnet, noen Camlocks og noen TriClamp. Jeg har brukt Quick Disconnect noen år og er ikke helt fornøyd. Har man først fått vørter på kulene/kulelagret i den så er de ekstremt vanskelig å få rene igjen slik at de blir seige og vanskelige å koble i fra. Jeg bruker også Camlocks på RIMS røret i dag (er sveiset fast så lar seg ikke bytte ut), og de funker greit nok men jeg må si at jeg har mye mer sansen for fleksibiliteten til TriClamp, selv om de i begynnelsen er litt mer knotete å koble fra/på.

Det er bestilt en god del deler fra Ebay, som jeg har begynt å lage en deleliste på, som jeg komme til å legge ut her etterhvert hvis det er et ønske om det.
1-034-Flow-Stainless-Steel-304-Tri-Clamp-Sanitary-Sight-Glass2-Pcs-1-2-034-DN15-Sanitary-Male-Thread-Ferrule-Pipe-Fitting-Tri-Clamp-PTFE-Gasket

Bytte ut gjæringsskap og gjæringskar:

Dette har ligget i løypa en stund at jeg ikke er helt fornøyd med å bruke plast kar til gjæring. Jeg har ikke hatt mange infeksjoner, rundt en 4-5stk av 90+ batcher, men helst skulle jeg hatt tilnærmet 0. Det er litt mer viktig er at jeg i dag kjører temp følere på utsiden av gjæringskarene og disse avviker ofte 1-2 grader i forhold til Tilt'en. Jeg kunne nok ha kommet litt nærmere Tilt'en vha. Thermowells i gjæringskaret, men når det kommer til oksygen fri overføring, gjæring under trykk og gjærdumping/gjenbruk, så er koniske gjærtanker helt overlegne. Siden jeg ikke har plass til høye kjøleskap for å få plass til koniske gjæringskar, så vil glykol kjøling av disse henge nøye i sammen med dette.

Jeg driver foreløpig å ser på løsningene i fra SS Brewtech (fikk bekreftet for noen uker siden at deres variant skal produseres for Europa nå) og Grainfather, men jeg kommer nok til å vurdere flere løsninger underveis. Minst mulig støy er helt klart en faktor her. Foreløpig så må jeg vel si at SS Brewtech sine koniske frister mest, mens Grainfather sin glykol kjøler virker mer helhetlig og gjennomtenkt. Blir ikke lett dette.
104055   Grainfather Conical Fermenter Komplett Med temp styring og Dual valve tap
Grainfather konisk
104053   Grainfather Glycol Chiller Glykolkjøler til Grainfather Fermenter
Grainfather glykol

Chronical Fermenter 26 liter Brew Master
SS Brewtech - Brewmaster Edition
Ss Glycol Chiller
SS Brewtech glykol

Stuck Mash problematikk:

Etter å ha kjøpt 2 identiske Ringnes Julebokk kit i fra Bryggselv, hvor den ene var kvernet på kvedningsgrad 4 (medium) og den andre på 6 (grov), så merket jeg meg ganske store forskjeller på hvor ofte jeg fikk stuch mash under brygging. Fikk 5 ganger på medium og ingen ganger på grov. Dog gikk effektiviteten ned noe. Jeg har forsøkt meg litt med risskall i det siste også, noe som hjalp betraktelig. Jeg har egentlig ikke hatt noe stort behov for å kverne maltet selv, men etter å ha kikket på Espen Hansen (Øltid på Youtube) sin vurdering av Monstermill MM2 Pro og at denne plutselig dukket opp på tilbud hos Bryggselv, så var det på tide å stikke fingeren i jorda og erkjenne at det var på høy tid å få startet med dette for å få til den kverningen som er optimal for mitt bryggeri...så det er kjøpt inn og skal bli spennende å få testet ut.
Bilderesultat for monster mill mm2 pro
Monstermill MM2 Pro


Nytt styreskap:

Det er en god stund siden jeg tok valget om å gå over til RaspberryPi basert styreskap, men det har tatt tid å få tak i de siste delene jeg ville ha før jeg startet opp. Spesielt så har valg av skjerm vært spesielt vanskelig. Ønsket helst en 10" touch skjerm men har ikke funnet noen jeg har likt, så jeg måtte til slutt bare få bestilt meg en 7" touch skjerm. Planen er å få laserkuttet og få det ferdig malt og labelet, både front og side panel, av et firma i Tyskland. Dette må selvsagt vente til jeg har mottatt touch skjermen slik at jeg får inn riktige mål før jeg bestiller platene. Blir spennende..

En tidlig sketch av frontpanelet. Kommer til å bli svart med hvit tekst, med noe grafikk (ikke helt bestemt enda):

fredag 19. januar 2018

Litt tilbakeblikk på 2017 og status - Del 1

Selv om det fremdeles er litt laber aktivitet rundt bloggingen, så betyr det ikke at det ikke skjer noe i bryggeriet. Det skjer egentlig en god del om dagen, men før jeg kommer til det så tenkte jeg å ta et lite tilbakeblikk på hva som skjedde i 2017.


2017 var kansje ikke mitt beste år bryggemessig. Det ble kun 18 batcher i løpet av året, noe jeg synes er litt under der jeg har lyst til å være for å føle at jeg har flyt og kan lære i fra batch til batch.

Bryggene fordelte seg slik:
Stout
1
IPA
11
Bokk
111
Wit
1
Dubbel
1
Porter
1
Blonde
1
Pils
11
Lager
1
APA
11
Sur øl
1
Quad
1
Trippel
1

Av 18 batcher så var 13 forskjellige ølstiler! Det er nesten i overkant mye, men man kan lære mye av det også. 9 er mørke og 9 er lyse, noe jeg synes er bra. Omtrent halvparten er over 6% alkohol, og det er også helt greit.

Et lite problem er at jeg har lyst til å bli skikkelig godt på å brygge veldig gode belgiske øl (som jeg brygget mye av i 2016), og da må nok antallet av disse økes betraktelig, men her har jeg allerede tatt noen grep...som jeg kommer tilbake til. Jeg har også lyst til å jobbe mer med godt imperial stouts som kan lagres lenge, og der har jeg også noen planer. Ellers så har jeg også lyst til å ha noen faste favoritt øl på under 6% som jeg hele tiden kan ha på tapp, så det skal det jobbes litt med....og så skal jeg til enhver tid ha minst en surøl stående til gjæring, så det blir nok 1 surøl i året.

Så hvis jeg kan velge så håper jeg at bryggeråret 2018 ender opp noe som dette med ca. 24 batcher:

Stout
11
IPA
11111
Bokk
11
Dubbel
1
Porter
1
Blonde
111
Pils
11
Lager
1
APA
11
Sur øl
1
Quad
111
Trippel
1

Så hva var jeg mest fornøyd med i 2017:
- Synes jeg har fått bedre kontroll på vannjustering
- At jeg har kommet i gang med surøl
- Holdt endel forelesninger og ølsmakinger med veldig positive tilbakemeldinger

Hva var jeg mindre fornøyd med i 2017:
- Hektisk hverdag så mangel på tid til brygging (lite man få gjort noe med unntatt å utnytte tiden best mulig)
- Stadig mer problemer med stuck mash (her tas det grep)
- Det er veldig trangt om plassen i bryggeriet, så det er litt kronglete å brygge (her tas det grep)
- Hadde 2 brygg som var infisert (her tas det mange grep)
- At ikke det nye styreskapet ble ferdig (de siste delene er på vei)


Alt i alt så ble det en god del godt øl, men på en annen side så tror jeg forholdene i bryggeriet kan bli mye bedre og enklere, så får jeg til det så tror jeg det skal bli enklere å få til brygging litt oftere.

Stikkord for del 2 av oppsummeringen blir derfor:
Styreskap som kan fjernstyres, bedre utnyttelse av plassen i bryggeriet, Tri Clamps og glykol gjæringstanker
Sneak peak: litt testing før resten kommer..

Del 2 kommer veldig snart.

mandag 8. januar 2018

Batch #90 - Ringnes Julebokk versjon 1 av 2 brygget i romjula.

Litt sen denne posten. Ble egentlig brygget i romjula det var det eneste brygge relaterte det ble tid til . Selv blogging ble prioritert ned...okei, jeg mottok noen Tri-Clamps som jeg har testet og lekt meg litt med, men mer om det i en annen blogg post.

Jeg har, som nevnt i en tidligere post, så har jeg blitt mer og mer misfornøyd med kvernings graden til Bryggselv. Mer regelen enn unntaket, så har jeg endt opp med stuck mash uansett hva jeg brygger. Derfor dro jeg innom på Hasle og kjøpte 2 stk sett av Ringnes Julebokk kit'ene, men med 2 forskjellige kvernings grader, 4 (som jeg normalt sett bruker) og 6. Dette brygget er grad 6, så skal det sammenlignes med grad 4 på effektivitet og evt. stuck mash.

Ikke mange ingredienser i denne.
Bare for å si det med en gang, så var det ikke antydning til stuck mash nå, men effektiviteten gikk sannsynligvis kraftig ned. Skal få nøyaktige tall og sammenligne med når jeg har fått brygget den andre også, men jeg måtte ha i nesten 650 gram DME for å komme i nærheten av beregnet OG. Hvis den andre er mer spot on, så blir det sannsynligvis billigere å bestille med ris skall for å forhindre stuck mash ved hvert brygg i istedenfor. Dette skal jeg også sammenstille etter brygg nummer 2.

Uten stuck mash denne gangen
En rolig bryggedag.
Selve bryggingen gikk rimelig rett frem. Merker at jeg mislikte litt at oppskriften er hemmelig slik at det ikke er mulig å kjøre en skikkelig kontrollert vannjustering. Vanligvis legger jo Bryggselv ut hvilke mengder malt som er i kit'et, mens nå så står det bare 7,7kg blandet malt. Jeg for min del liker å bruke BruNWater eller EzWater for å beregne justeringer og PH i mesk og skyllevann. Noe av grunnen til at jeg måtte ha i så mye DME for å treffe OG kan komme av litt vel høy PH under mesk. Lå på rundt 5,7.

Ellers så skjedde det ikke så mye utenom dette. Det er jo behagelig å brygge med kit hvor alt er veid og målt på forhånd. Det følger egentlig med 4 stk. Saflager 34/70 pr. kit på dette settet, men jeg valgte å bytte dette til min favoritt lager gjær, WLP833, mens den neste skal få Saflager for å kunne sammenligne forskjeller.

Fin og klar vørter
Litt symbolsk å teste originalen mens man brygger den
OG på 1.083 mot estimert 1.086. Greit nok.
Jeg valgte å steppe opp gjæren (lage en starter, la den gå i et døgn, kjøle et døgn, dekantere, lage ny starter, kjøre et døgn, kjøle et døgn og så dekantere) og jeg må si at jeg ikke har sett WLP833 så potent noen gang tidligere. Var nesten ikke noe lag-time. Etter en time eller 2 så var den i gang. Det er noe å ha i bakhodet fremover.

Neste brygg blir det samme som dette men med finere kvernings grad og litt annen gjær. Blir spennende.