lørdag 31. mars 2018

Batch #95 - Nuvel. En Duvel-aktig belgisk golden ale

En fin bryggedag i påsken hvor jeg har tatt utgangspunktet i Candy Syrup sin Duvel klone, men jeg har endret OG, sirup mengde og humle type, så noen klone er det på ingen måte ikke...som vanlig.

Klar til bryggedag igjen
Først så har jeg endret OG fra 1.061 til 1.064 for å være innenfor typeriktig klasse. Ikke veldig viktig, men det er ikke så mye å endre på i et øl som kun har en malt type og to humle typer. Noe som også er typisk for Candy Syrup sine oppskrifter er at jeg synes de har et snev av litt hubba bubba sødme, men jeg har funnet ut at ved å minske sirupen endel og heller øke litt på malten så blir det mye mye bedre. De er nok (selvsagt) ute etter å selge mest mulig av sirupen sin...

Jeg har endret Styrian Golding humlen til Bobek. Det har jo skjedd mye (politisk) med humledyrking i Slovenia, men dette skal være en av-art av Styrian Golding som har mer sitrus, mer furu og noe mer fruktighet. Tror dette kan kle stilen godt.

Til slutt så har jeg gått for en Antwerpen stil vannjustering. Dette er noe jeg har hatt lyst til å teste lenge innenfor belgiske øl, så jeg er spent på resultatet.
Måtte kutte litt av resirkulerings sløyfen

Klar og fin vørter
Det var en utrolig fin bryggedag uten noen som helt problemer. Det eneste jeg fant ut tidlig under oppvarmingen av meske vannet var at jeg har stadig gjort resirkulerings sløyfen stadig lengre og lengre, så nå klarer ikke den stakkars Speidel pumpen å dytte vannet rundt lengre. Måtte kutte endel av sløyfen for å få resirkulert. Mer(!) om dette i en senere blogg post.

Spon On PH
PH var spot on, preboil var spot on, OG var spot on. Har jeg nevnt at jeg digger min Monster Mill Pro 2? Det har blitt så mye enklere å treffe mine mål etter at jeg fikk denne i hus (takk for review som overbeviste meg Espen Hansen i Øltid).

Candy Syrup - Simplicity
Spot On OG
Nå skal denne gjære ut fra 20 til 25 grader (økes 1 grad pr. dag) hvor den skal få lov til å gjære ut.

Jo, en ting til: Jeg har alltid irritert meg litt over at 21 liter ferdig øl alltid er i minste laget hvis man skal ha 18-19 liter + endel øl å kunne gi bort. For en gangs skyld så testet jeg å skalere oppskriften opp til 24 liter slik at jeg har litt mer igjen etter at fat er fyllt opp. Tror også dette funket veldig fint i Beersmith, så dette er nok noe jeg vil gjøre oftere på øl som har mindre enn 1.070 i OG.







mandag 12. mars 2018

Batch #94 - Hellcat brygget. En hel(l)vetes bryggedag av et Nøgne Ø - Dragonwort kit

Hadde egentlig tenkt et annet navn på denne, men etter en rimelig ille bryggedag, så synes jeg navnet Hellcat, etter Chrysler's Hemi motorer og som gjenspeiler litt mot motorolje, noe som dette brygget helt klart ser ut som, passet usedvanlig bra! Dette er et Nøgne Ø - Dragonwort kit som selvsagt baserer seg på originalen. Både versjon 1 og versjon 2 av originalen synes jeg hadde for mye krydder, men tanken min er å lagre denne lenge slik at kryddersmaken havner mer i bakgrunnen. Navnet Dragon kommer fra Estragon som heter Dragon på svensk. I tillegg er det stjerne anis og diverse annet krydder i denne.
Masse malt og stæsj.

Okei, jeg visste at jeg kom til å pushe grensene for hva meskekjelen kunne håndtere når 12 kilo (!) malt skulle oppi, men jeg har pratet med noen amerikanere om dette før og de mener at dette skal gå fint. Det er i grenseland, men det vil funke. Siden meskekjelen kun er 10 gallon (38 liter), så selv med tykk mesk (2,3 liter/kilo), så blir 26 liter meskevann og 12 kilo malt en rimelig full kjele.
Svart..helt svart.

Rimelig full meskekjele
Det ante meg dessverre allerede før jeg helte oppi malten at dette kom til å bli trøblete, men det var ikke pga. mengden. Dette kit'et kom ferdig kvernet og jeg så at dette var alt for fint malt opp for min Blichmann falskbunn. Det er en grunn til at jeg har anskaffet meg en maltkvern. Jeg la til 200 gram ris skall i håp om at jeg skulle unngå stuck mash, men nei...dette ble stuck mash i fra helvete. Vi snakker ikke om delvis tett her altså, det var helt potte tett. Klin umulig å få ut noe som helst fra kjelen, så jeg slo rett og slett og slo av resirkuleingen, satte på lokket, og lot den stå i 2 timer og meske i fred. Siden det er så mye malt og veske så pleier den og holde bra på temperaturen. Tok ikke noen nøyaktige målingen, men tror ikke det falt mye mer enn en grad i løpet av den tiden.

Men så da...noen utmesk var ikke mulig og jeg måtte jo få over vørteren til kok på noe vis, så ja...det var bare å løfte opp nesten 50 kilo full kjele og helle det over i to meskekar, slik at jeg kunne få rengjort falskbunnen. Selvsagt så gikk ikke dette smertefritt heller...noe bare måtte ut på gulvet. Svart og klissete varm vørter. Hææærlig..

Alt for fin kverning. Nesten som cement dette
Både på toppen av mesken og på falskbunnen var nesten en centimeter tykt cement aktig belegg av kornstøv som var helt tettpakket. Det var ALT for fint kvernet dette kit'et. Ikke bra. Uansett, så fikk jeg rengjort, helt tilbake mesken og fikk kjørt på med skyllevann og overført til kok. Her kom neste problem. Den ville rett og slett ikke koke. Jeg har et 3500 watts element som er litt overkill, men det er greit å ha mye guffe for å få kok raskt og så bruker jeg en effektregulator som jeg justerer ned til 80-85% for å få en fin rullende kok.  Denne gangen så kjørte jeg på 100% i lang tid før kok ble skikkelig "rullende" og jeg måtte sette ned effekten, sikkert over en time. Har ingen formening om hvorfor det ble sånn, men det føyer seg bare inn i problemene. Siden kok og avdamping ble så dårlig, så var det ikke annet å forvente enn at jeg måtte til med DME for å få opp SG.

"Watched pot never boils..."
Jeg hadde jo håpet at problemene var over når kok var ferdig, men neeiida. Det er jo mye krydder i dette kit'et, så selvsagt så måtte det tette seg under tapping. Blichmann Hopblock'en er ikke beregnet på denne typen krydder, så den gikk tett. Motstrømskjøleren er heller ikke beregnet på dette, så den gikk også tett. Om ikke det var nok, så gikk den store silen jeg har over meskekaret under tapping også tett! Er det virkelig mulig?? Seriously?

Kan bli heftig denne her.
Mørkebrunt skum etter tapping
Hvordan denne blir til slutt det aner jeg ikke. Det er vel heller tvilsomt at jeg prøver meg på denne igjen med det utstyret jeg har nå i hvertfall. OG ble på 1.106 mot en planlagt OG på 1.112, så helt på bærtur var det ikke. Nå skal det få gjære i 3 uker på 20 grader og så får vi se hvordan det blir.

Neste brygg blir antagelig et Duvel aktig strong golden ale med 4,5kg belgisk pilsner malt som jeg kverner selv. Snakk om kontraster..



 PS. her er hva Nøgne Ø selv skriver om Dragonwort versjon 2:

 11% alc/vol 28 IBU/ 40 ºP
First brewed: 17.11.2014 Batch #: 1308

In 2012 Edvard was challenged to brew something strong and dark. He took on this challenge and brewed an enormous imperial stout using 25% dark malt and 30% rye to be further aged on Armagnac barrels. The result was so luxurious that we simply had to brew it again! This 2016 edition of Dragonwort is the outstanding result of 48 hours of brewing, one kilo of malt per liter, and one year of maturation in bourbon barrels. Here at Nøgne Ø, we have a passion for bold and decadent stouts and this is certainly no exception!



tirsdag 6. mars 2018

Batch #93 - Det E Nu Bare Æ versjon 2 brygget

For første gang så har jeg brygget om kvelden, noe som var en nytt og litt interessant . Vanligvis så brygger jeg om formiddagen i helgene, gjerne på søndag så det var uvant å kunne ta seg en øl til bryggingen.

Enkel oppskrit
Med Øltid på pad'en
Uansett så har dette brygget ligget i løypa en stund. Dette er i utgangspunktet en Westvleteren 12 klone oppskrift, som jeg (som vanlig) har endret endel på. Målet er på ingen måte å komme i nærheten av Westy 12, men å lage en  egen Quad som skal bli best mulig. Den største endringen fra forrige versjon er at jeg nå bruker både belgisk pilsner og pale malt som jeg kverner selv. Har trua på at dette skal gi mer av den riktige smaken. I tillegg så har jeg endre litt på humlene: i første versjon så brukte jeg Brewers Gold, Halletauer Mittelfueh og Styrian Goldings. Hallentauer beholdt jeg mens de andre ble byttet med Tomahawk for en ren og fin bitterhet, og til slutt Bobek i stedet for Styrian Goldings.
Lys under mesking (kandi sukker tas i sent i kok)

Løsning med tri clamp foreløpig


I det første versjonen så justerte jeg bare PH når det kom til vannbehandling. Jeg vurderte lenge å bruke Chimay sin vannprofil denne gangen, men feiget ut og valgte nok en gang å bruke Gahr  Smith Garsen sin eminente tabell (ligger i medlems seksjonen hos Norbrygg). Som en siste endring så har jeg valgt en litt annen gjærings profil. I stedet for å starte på 20 grader og bare la den stige fritt, så har jeg denne gangen valgt å starte på 18 grader hvor jeg øker med 1 grad hver dag opp til 21 grader, og lar den gjære ut der. Det er mulig jeg får litt mindre estere på denne måten, men jeg føler jeg har bedre kontroll og at jeg kan gjenskape det samme miljøet senere hvis jeg ønsker. Jeg kan selvsagt øke gjæringstemperaturen neste gang hvis jeg ønsker det (18 til 23 grader f.eks).


Mangler noen tri clamp deler her. Skal være kran her i stedet.
Det ble en fin brygge økt med Øltid på paden. PH 5,7 var litt høyere enn forventet så jeg må ha gjort en regnefeil et sted. Stusset litt over den der, men meskingen gikk fint. Går jo gradvis over til tri clamps nå og det var deilig å slippe og tulle med priming av resirkulerings pumpen. Føler at jeg får bedre og jevnere resirkulering nå.

Legg til bildetekst
Kok gikk også helt greit. Det er jo en liten utfordring (synes jeg) når man bruker flytende kandis sukker når det gjelder om man er i rute i forhold til OG. Preboil var der den skulle men jeg hadde tydeligvis litt dårlig avdamping, for etter jeg hadde i kandis sukkeret siste 20 min så hadde jeg for lav SG. Fikk lagt til litt DME, så OG ble på 1.087 mot estimert 1.090. Greit nok
Tapping

Merket jeg var ganske sliten når klokken passerte 22.30 på kvelden etter en lang uke. Ved neste brygg skal jeg ha enda mer klart på forhånd slik at jeg kommer raskere i gang, men det var nå litt artig å brygge på kvelden også.
Tappet...bare rengjøringen igjen.