tirsdag 22. mai 2018

Batch #98 brygget - En sommerlig saison

Litt sent ute med denne blogg posten men sånn er det i fin været. Kort og kjapp denne.

Nye nitrogen fylte humleposer til høyre. Sirupen var til neste brygg..

Saison er en stil jeg ikke har så nå var det på tide. Rimelig enkel denne. Pilsner, melanodin og litt flaket hvete og Bobek  pluss Citra humle og French Saison gjær. Bobek, som er litt lik Styrian Goldings, på 60 og 10 min mens Citra var kun i whirlpool (30 min), så håper denne  blir frisk og sommerlig. Forresten så var det første gang jeg fikk de nye nitrogen fylte humleposene i fra Bryggselv. Mulig det var subjektivt, men jeg synes aromaen var tydelig kraftigere enn før..

Valgte igjen Antwepen som vannprofil. Synes denne passer veldig godt til lyse belgiske øl (alle belgiske egentlig).

Tidlig i mesk...
..og midt i mesking
Alt gikk egentlig helt på skinner. Kalibrerte mesketemp i forkant så traff fint. Ph på 5.5 er i overkant men gikk godt forventet preboil så effektiviteten må ha vært rimelig grei. Jeg måtte vanne ut litt underveis og selv da havnet jeg på 1.047 i stedet for 1.044 som var beregnet.

Klar og fin vørter til kok
Starter gjæringen på 18,5 grader og øker gradvis opp til 23 grader. Litt smak av  estere men ingen ester bombe mao.

Øltid og Hoprod Garage hadde samsending på youtube mens jeg brygget, så det var trivelig å hløpe innom der innimellom også. Anbefaler alle å følge disse gutta. Masse trivelige og nyttige videoer og noen ganger sosiale live streams. Hærlig community her.

Finfin  bryggedag dette.





onsdag 2. mai 2018

Ny batch, nummer 97 rekken. En Stone Pale Ale.

Deilig å få tid til et nytt brygg igjen. Denne gangen så var det et brygg jeg har tenkt på veldig lenge (2 år+), nemlig ølet som satt Stone på kartet - Stone Pale Ale. Dette ølet ble sluppet 26/7-1996 og var regnet som deres flaggskip i mange år. Her er en av co-founderenes egne ord:

"We wanted to make more of a hybrid pale ale and add an American flair to a more English-style recipe. The recipe we used was one I had developed while in Oregon. I had been given some Ahtanum hops, a little-known cultivar at the time, and tried them out in a pale ale...It was different from other varieties of hops I'd worked with, and it made a different pale ale than I'd tasted before. This was what we wanted to start with; this was how we would begin to carve our identity.

- Steve Wagner"

Jeg fikk aldri smakt originalen selv om den ble brygget i 19 år (1996-2015), så det nest beste må da vel være å brygge denne selv?

Boka om historien til Stone + oppskrifter
Jeg har beholdt det meste etter Stone boka denne gangen, men der Stone anbefaler WLP002 eller WLP007 som begge er britiske gjærstammer, så har jeg valgt å gjøre det litt enkelt og bruke Safale S-04 tørrgjær (som har samme gjærstamme som WLP002 så vidt jeg vet).

I tillegg så har jeg valgt en klassisk Pale Ale vannprofil i BruNwater, for tanken er er ikke å få en American Pale Ale men heller en britisk Pale Ale med litt amerikansk aroma og smak. Målet er ikke en 100% klone (det er det jo aldri), men heller få litt smaken av originalen som muligens heller enda litt mer mot den klassiske britiske Pale Ale'en. Bør kunne blir en frisk og fin vår og sommer øl dette.


Fikk testet ut den nye vekten i dag (ref forrige blogg post) og den viste nøyaktig de samme tallene på alt jeg målte opp på bryggedagen, som den gamle vekten....men den er mye enklere å målet opp malt med!

Gammel..

..og ny vekt


Enkelt å måle opp malt nå.

Det er ingen komplisert oppskrift dette men 3 stk. malt sorter og 3 humletilsetninger, så det er en fin øl å brygge dette. Det eneste var at jeg fulgte oppskriften litt for slavisk og endte med litt for lite vann til kok, som gjorde at jeg måtte vanne ut to ganger underveis.
Alt klart

Spot on PH

Start av mesk..


..og midt i mesk
Meskingen gikk utrolig fint. Tror jeg har funnet sweet-spot'en for resirkulering med den nye Blichmann RipTide pumpen, og jeg føler virkelig at det funker bra nå. Vørteren i mesk ble i hvertfall sinnssykt klar etterhvert.

Testet ut en litt annen løsning for skylling med den gamle resirk pumpen, men jeg synes fremdeles dette ikke blir helt bra. De siste 7-8 literen (av 20-ish) så står den og slurrer og klarer ikke helt å pumpe vannet. Mulig jeg går tilbake til den 100,- kroners Kina pumpen i stedet. Mye bedre den, selv om jeg liker tanken bak den trinnløse justeringen på denne godt.


Ny løsning. Ikke helt bra.

Klar og fin vørter

Hotbreak..

...og tapping.

Det er egentlig ikke så mye mer å skrive om denne gangen.  Vannet som sagt ut 2 ganger med en drøy liter hver gang for å få ned mot planlagt OG. OG ble på 1.055 mot planlagt 1.057, så  det er helt greit. Hadde litt problemer med at refraktometeret viste spinnville verdier innimellom, men da funker hydrometeret som en fin bakup. Har lyst til å se på et digitalt refraktometer, men det er forholdsvis kostbart (2100,- på Bryggselv) så jeg får vente og se an litt.

Velger å kjøre gjæring på 19,5 grader i 2 uker. Så skal jeg tappe på et 9 liters fat og endel flasker som kan gis bort.

En fin brygge dag dette.