mandag 19. september 2016

DBM #69 - En Stakkars Faen v.2 (Arrogant Bastard Ale klone-ish) er brygget

Det er litt over 2 år siden jeg brygget den første versjonen av denne, og selv om jeg den gang gav den 4,5 av 5 på Untappd, så var det et par ting jeg hadde lyst til å endre når (ikke hvis) brygge denne igjen. Følgende endringer er gjort:

- Økt IBU i fra 87 til 112
- Byttet gjær i fra WLP007 til 001
- Doblet 1 min humlen
- Lagt til Torrified Wheat

Skal bli spennende å se hvilke utslag dette gjør. Dette er ikke noe forsøk på å klone originalen, men heller sette mitt personlige preg på en veldig god base. Det var ihvertfall på høy tid å lage denne igjen.

Legg til bildetekst

Som man kansje legger merke til på bilde over så har jeg anskaffet meg et Hannah 98128 PH meter. Etter å ha få målt vannet i springen hos et laboratorie i USA, noe som gav et resultat som tilsier at vannet egner seg godt når man ønsker mye malt smak, men kansje ikke like bra når man ønsker å fremheve humlen. Ergo så trenger jeg å se nærmere på PH og vann tilsetninger.

Dette er noe jeg skal lese meg opp mye mer rundt men jeg tenkte at det bare var å se på de enkle tingene først, nemlig å sørge for at PH holder seg mellom 5,2 og 5,5 i mesken. Jeg fikk testet litt, og selv om PH havnet på 5,5 så fikke jeg ikke helt de resultatene jeg forventet. Her må det nok leses litt mer.
Gikk litt mer ned, men må få enda mer kontroll

Men en annen ting som var overraskende men som jeg regner med er som et resultat av justeringene, er at effektiviteten i mesken gikk betydelig opp. Jeg hadde gjort en feil da jeg lagde oppskriften i Beersmith, nelig at jeg brukte en preset som heter Light Mouthfeel i stedet for Medium til mesken. Light har lavere temperatur, noe som gir høyere effektivitet enn Medium. Når jeg målte PreBoil SG, så hadde jeg regnet med at det skulle bli lavere en den planlagte 1.060. Til min overraskelse så havnet jeg på 1.065. Det sier seg selv at når det skal kokes i 90 minutter og planlagt OG er 1.073, så må man bare regne med å måtte fylle på med mer vann.

Fin resirkulasjon
Og her har Beersmith et nyttig verktøy for å regne ut hvor mye vann man trenger. Under Tools så ligger Water Dillution Tool. 5 Minutter før koketidens slutt, så var SG 1.084 og det var ca.21,5 liter i kjelen. Ved å prøve meg frem med 1 - 2 og så 2,5 liter vann i verktøyet, så får jeg en estimert OG på 1.075. Veldig greit å kunne gjøre dette når SG blir alt for høy før koketiden er slutt (greit å få kokt vannet man tilsetter litt...just in case).

Nydelig farge og klarhet
Noen timer senere gjæret det i hverfall godt i gjæringskaret.
Et lite PS når det gjelder sånne klebe på termo strips: Jeg har aldri stold helt på disse, men nå har jeg startet med å sammenligne hva de viser i forhold til en Thermo pen, og det er STORE forskjeller ute og går. De er vel egentlig bare å kaste.
Temp strip'en viser 22 grader men målt til 19,2 med Thermo pen


lørdag 17. september 2016

Dobbel 'thumbs up' til Bryggselv - Fornøyd kunde

Selv om ikke er en trofast kunde hos Bryggselv, ja jeg kjøper hvor jeg føler for, så er jeg stort sett alltid fornøyd med servicen der, både i butikken på Hasle og leveranser i fra hovedlageret. Men nå følte jeg at det var på sin plass å skryte litt.

Første tommel opp får de fordi at jeg, i forbifarten mens jeg var i butikken og ventet på å få kvernet opp endel malt, nevnte til en av de andre anssatte at de kansje burde ta inn pakninger til oksygenregulatorene som de selger...og denne karen sa, bare: "vent litt så skal jeg se om jeg kan finne en som passer". Så gikk det 2 minutter og så:"værsågod, denne kan du bruke...og få". Det kaller jeg skikkelig service. Og ja, den passet og nå er regulatoren min helt tett igjen. Hadde nok strammet den for mye et par ganger.
Ikke stram til denne regulatoren for stramt.

Neste tommel opp er fordi min ICT-310 gjæringsskap temperatur kontroller plutselig hverken slo inn på varme eller kulde. Jeg fikk heldigvis satt inn min gamle hjemmesnekrede STC-1000 før det ble for kaldt for min Snøblind dobbel weissbock med WLP 830. Jeg skref ihvertfall en mail til Bryggselv hvor jeg fikk raskt svar hvor de spurte om jeg kunne komme innom hovedlageret slik at de kunne få tatt en kikk på den. Jeg gjorde selvsagt det, de fikk testet den...og ja, de fikk den ikke til å slå inn de heller, så jeg fikk ny på stedet. Så kun et par timer etter jeg hadde skrevet mailen så hadde jeg en ny en hjemme. Sånt blir det trofaste kunder av.
Ikke vanskelig å se når jeg satte inn STC-1000 i stedet for ICT310 (rød graf)

PS. STC'en står fremdeles på weiss bocken, det er jo dønn stabil. 54 og 55 grader Fahrenheit hele tiden er rimelig bra innafor det...12,2 og 12,7 grader Celsius.


søndag 4. september 2016

Batch #68 - Snøblind brygget. En Double Weissbock

Denne har jeg hatt lyst til å brygge i over 1 år...og har selvsagt veldig trua.  Her er det MYE hvetemalt samtidig som den vil få fylden og sødmen til min favoritt stil: bokk ølet. Kun Crystal humle og min favoritt gjær, WLP833 (Bock). Jeg har lyst til å lage den igjen senere hvor jeg vurderer å kjøre split batch med litt forskjellige typer med gjær....vi får se.

Mye malt, men ellers enkel oppskrift.

 Det er mye malt i denne...nesten 9,5kg på en 21 liters batch. Men det må til når planlagt OG på 1.103. Dette gjør at den trenger mye gjær også. 4 stk WLP 833 pakker og en 3 liter starter må til.
Mye meskevann i denne. Før malten dette.

Godt jeg kjøpte ny gjennomføring først..
Det er litt synd at PH meteret jeg har bestilt (Hanna HI-98128) fremdeles er på vei. Med sånne mengder malt så er det veldig greit å få sjekket PH verdien underveis. Jeg kommer tilbake med erfaringer rundt dette litt senere.

Jeg hadde i hvertfall tenkt å meske i 120 minutter for å kompensere for at effektiviteten vil gå ned en god del med så mye malt i karet, men av en eller annen merkelig grunn så så jeg feil på klokka og satte til utmesk etter 75 minutter...så jeg var ikke nærheten av planlagt preboil. .016-.017 pts under planlagt..jaja, i sånne tilfeller så er det fint å ha godt med DME på lager.

Nye pumpa funker som en drøm.
Ellers så er jeg superfornøyd hvor nøyaktig jeg klarer å justere inn temp i mesken. Jeg lå hele tiden innenfor en tiendel, altså +/- 0.1 grad av det jeg hadde planlagt. Er nesten overkill at det er så nøyaktig, men jeg skal ikke klage.

Temp i mesk..
..og innstilt temp på PID. Helt innafor!
Tok meg veldig god tid til skylling denne gangen, nesten 50 minutter totalt. Med den nye pumpen som har innebygget hastighets regulator, så kan jeg kjøre veldig sakte og kontrollert. Final runnings, altså det siste som går fra meskekjelen til kokekjelen hadde så høy SG som 1.019-20-ish, noe som er for høyt og gjenspeiles at den for lave pre-boil. Final runnings bør ligge, og ligger normalt sett på 1.010-ish. Når det er så lav så tyder det på at man har fått ut det meste av sukkeret, men ved 1.020 så er det litt for mye igjen i mesken.
Skylling
Overføring til kok.

Kok var rimelig rett frem. Justerte med DME flere ganger for å havne rundt planlagt OG. Det ble til slutt 1.100, noe som er helt ok.

Hotbreak
Godt med kok
Ny sil i fra IKEA. Helt knall. Passet perfekt over karet.
Gjæringskaret ble satt til kjøling så vørteren havner på 10 grader før oksygen og pitching av gjær.
Denne kommer nok til å få 5 uker på seg til å gjære ut. Starter på 10 grader og øker gradvis opp til 12 grader etterhvert.

Tapping av batch #67 - Ompa Te Du Døøør...med Tilt stats og test av gjær separasjons flaske.

Da er endelig Oktoberfest ølet klart til tapping etter 3 uker på ca. 12 grader.

Jeg hadde et lite uhell med 310T regulatoren (temp føleren falt av  utsiden av gjæringskaret) hvor temperaturen droppet ned mot 8 grader noen timer, og selv om gjæringen fortsatte etter dette så gikk det merkbart tregere etter det. Det ser likevel ut til at gjæren tok dette helt fint for den gjæret ut til det jeg ønsket og vel så det.

En FG på 1.016 mot ønsket 1.019 er greit nok. Bør bli bra dette her. Lukter hærlig som av lager øl.


Klar og fin
Gjæret godt ut.



Dette er det første ølet jeg har fått testet ut Tilt Brewometer skikkelig. Selv om jeg fremdeles sliter litt med regneark malen på Google Docs, så fungerer selve Tilt veldig bra. Det er rimelig spennende å følge med utvikling på utgjæring og samtidig se på at temperatur holdes der den skal. Dette kommer til å bli veldig nyttig for å finne forbedringspotentiale samt at det kan evt. forklare usmaker som kommer av feil gjæringstemperatur.

Her er noen grafer jeg har lekt med ved å copy/paste tallene i fra Google docs til lokal Excel.

Temp:


SG:




Jeg fikk også testet gjærseparasjons flasken for første gang, men jeg skal heller skrive mer om denne senere. Jeg må nok finne et bedre stativ enn enn denne av papp i fra en whisky flaske.


40 flasker oktoberfest og gjær-separeringsflaske

tirsdag 16. august 2016

Tappet batch #65 - Late Sommerdager v2 (APA) + Thermapen og litt mer rundt Tilt

Da var den nye versjonen (har ingenting med versjon 1 å gjøre, jeg har bare gjenbrukt navnet) av Late Sommerdager tappet. Dette blir på en måte en Stone Pale Ale 1,5, siden den ikke er lik versjon 1 eller 2 av orginalen, men heller noe midt i mellom.
Klar og fin..

 Gjæret nesten helt ned dit den skulle, ble 1.018 i sted for 1.016 som planlagt. Helt greit innafor det.
..og nydelig farge.

Var sjukt klar rett i fra gjæringskaret. Nydelig farge også. Alt ble tappet rett på fat denne gangen. Kansje litt sent på sommeren med gressklipperøl, men med sine 5,4% så blir den grei å kunne ta en smak av nå.



En Thermapen har det også endelig blitt.

Nå som det engelske pundet er så gunstig i forhold til krona, så har denne blitt såpass mye billigere at den lett kommer under tollgrensa. 24£ for meteret og 5£ for frakt er veldig greit for en Thermapen 3.
Ble kjøpt herfra: http://www.ebay.com/itm/371667724025
Man kan egenlig bare sjekke innom selgeren etiltd på Ebay i fra tid til annen. Det kommer stadig nye, mindre partier med tilsvarende Thermapen i forskjellige farger og mønstre.

Noen av disse som selges rimelig har små skjønnhetsfeil i fra produksjonen, men regner med at det blir helt greit uansett. Jeg gikk for denne litt nøytrale versjonen, men det spiller jo ingen stor rolle egentlig. Jeg har ikke sett NOE som helst som er galt på denne.

Thermapen

Denne skal brukes til å sjekke og kalibrere temp i mesk først og fremst, men også gjæringsskap og lagrings temp. Etter å ha brukt den til 3 brygg, så har jeg bare 1 ting å si: Disse er verd hver ENESTE krone!! Fantastisk kjapp og nøyaktig. Ikke noe tull. Jeg har kalibrert alt utstyret mitt etter denne. Den er bare helt suveren. Den er litt større enn man skulle tro, men det er bare positivt. Veldig god og trygg å ha i hånda. Løp og kjøp!


Bare kjapt litt mer erfaring rundt Tilt / Brewometer:
Ved tapping så målte jeg #67 til en OG på 1.064 ved 20 grader.
Jeg kjølte ned vørteren til 12 grader, og puttet oppi Tilt. Denne viste da 1.062.
Det er mulig at Tilt må kalibreres på nytt ved undergjæret p.g.a den lave temperaturen.
Skal sjekke dette ved neste brygg (#68) som også blir en undergjæret. Det litt pussige nå var ar
når jeg pitchet den dekanterte starteren på ca.0,5 liter, så falt OG til 1.059. det stemmer liksom
ikke helt.

Skal i hvertfall følges opp fremover.

Tilt i en Oktoberfest

torsdag 11. august 2016

Batch #67 - Ompa Te Du Døøør... v2 (Oktoberfest). Opptil flere bryggetabber.

Etter å ha vært sengeliggende noen dager med influensa, så tenkte jeg at det var lurt å få brygget igjen når jeg endelig var i litt bedre form...vel, noen ganger er man kansje litt vel optimistisk?

Enkel og fin bryggedag...trodde jeg...

Vel...vel, ja. Denne bryggedagen burde jeg kansje ha ventet litt med. Hodet var ikke helt med.
Først, etter å ha testet den nye pumpa flere ganger med vann, både for å sjekke etter lekkasjer pluss å få rekalibrert PIDen. Okei, det startet ikke så bra. Fikk rett og slett ikke primet (få ut luften) pumpen under oppvarming av meskevann. Ikke kjangs..uansett om jeg klemte på slanger eller holdt pumpen på høykant. No way!
Den nye pumpa litt lavere så fungerte den glimrende.
Okei, så koble tilbake gamle pumpen da. Nå varierte tempen ut av RIMSen hele tiden, for PIDen er jo kalibrert for den nye pumpen. Justere, justere og justere temp..og da det endelig ble der jeg ville ha den, så stoppet den gamle pumpen opp. Ikke kjangs å få den igang igjen...No way! Okei, nytt forsøk med den nye pumpa igjen. Denne gangen satte jeg den litt lavere for å få mer trykk på inn siden av pumpen slik at luften blir presset ut, og yess! NU funket den skikkelig, og nå lå meske temp på noen tideler i fra satt temp. Kuult. Ble vel rundt 90 minutter med mesking, men det gjør ikke noe.

Mesk, skylling, utmesk så skylling...hmm...
Startet skyllingen og så kom jeg på...heh, utmesk ja. Det hadde jeg glemt...pokker, pokker. Koble tilbake og kjøre utmesk i 10 minutter. NÅ da...startet skylling igjen...og hva så jeg på benken da? Joda, vannjusteringen hadde jeg glemt å ha i mesken....DOH!! Uansett, skyllingen gikk heldigvis bra, og 3 ganger etter hotbreak så måtte jeg stoppe kok. Nære på at det kokte over, men rakk å stoppe i tiden. Nå var det vel ikke fler bryggertabber vel?

Fiin farge i hverfall
Kok gikk fint. 90 min kok (pilsner malt i brygget), hadde i 60, 30 og 15min humle. Desinfiserte counterflow, hadde i gjærnæring og whirlfloc....hmm..hva var preboil egentlig? Aggghh...glemte det også gitt. Regnet med at jeg kom til å havne over p.g.a lang mesk (=høyere effektivitet), men 1.064 mot planlagt 1.062 var helt greit egentlig.

Voldsom kok..som vanlig.
Tappet ferdig og satte gjæringsbøtta i gjæringskeezeren (Uten gjær. Denskal kjøles til 12 grader før jeg pitcher WLP830 starteren)...så så jeg Brewers Clarex flaska. Neeeii, glemte den også ja. Okei, den går faktisk an å ta når jeg skal pitche gjæren.

Dagens motto: Ikke mer brygging rett etter en influensa runde i hvertfall. Jeg foretrekker at hodet er med 100% under bryggingen. Mulig at jeg er en av få, men jeg drikker heller aldri øl mens jeg brygger akkurat av samme grunn. Mye bedre å ta seg en når alt er ferdig vasket og på plass, selv om i dag så blir det vel bare en varm toddy i godstolen...den har jeg fortjent, hehe. Det blir nok øl uansett dette også...








onsdag 10. august 2016

Brewmometer / Tilt+ ny meske pumpe + ny gjennomføring på meskekjelen



Det skjer stadig litt småting i bryggeriet om dagen.

Endelig kom Tilt'en! UPS påstod at de hadde forsøkt å levere den, men det var en ren løgn..så den ble liggende hos de (her i Norge) i over en uke..typisk!

Men dæven..det var jo så liten. Mye mindre enn jeg hadde trodd.
Det fine er at den kommer ferdig og klar til bruk, det er bare å kalibrere den i vann først, noe som er veldig enkelt med app'en. Min endret seg 0.001, noe som ikke hadde spilt så mye rolle fra eller til, men ok. Etter det så er det bare å desinfisere den og ploppe den oppi gjæringskaret.


Ved siden av en bjørnunge (0,33l)

Selve appen finnes for både Android og IOS, men ikke Windows Phone som jeg har for øyeblikket. Greit nok. Jeg har en gammel Samsung S4 liggende som jeg sjekket på forhånd at var støttet (sjekk Android kompabilitets liste her), som det bare var å slå på Bluetooth og GPS, og så var den i gang.

Det jeg sliter litt med er logging til Google drive. Litt problemer med å få dato formatet slik jeg vil og å få Celsius i stedet for Fahrenheit funker heller ikke (ligger en oppskrift på dette på forum.norbrygg.no). Har også fått litt merkelige SG tall, men jeg la i Brewometeret midt i gjæringen og det anbefales at man legger den i før gjæringen har startet. Skal ikke klage for mye enda med andre ord.
Får ikke endret format på dato lengre..og kun Fahrenheit...jaja


Den nye meske pumpa som er en erstatning for den defekte jeg fikk, kom raskt i fra Bryggmaker, og nå så har den fungert helt perfekt i flere timer. Det eneste problemet med denne er at den er så ekstremt stillegående at begynner nesten å lure på om den er defekt. Jeg liker også veldig dette med at man kan justere hastigheten på den via fronten på pumpen, i stedet for at man benytter en kran for å strupe flow. Tror dette vil bli mye bedre for RIMS løsningen min. Gleder meg stort til å få testet denne i et brygg.

I tilfelle lekkasjer.



Det skal snart brygges en Dobbel Weissen Bock, og siden denne er på nesten 9,5kg malt, så var det på tide å ta tak i at resirkulerings gjennomføringen i meske kjelen ikke er 100% tett. Dette var en nødløsning etter at jeg fjernet Blichmann sparge armen som ikke fungerte noe bra med RIMS løsningen min  (min resirkulerings hastighet ble antagelig for lav for at den skal fungere skikkelig).

400259   Gjennomføring til kjele 1/2"
Med såpass med malt så kommer nok meskevannet til å stå godt overgjennomføringen i kjelen, så en ny skikkelig 1/2"s gjennomføring i fra Bryggselv med stoppskiver og pakninger både på utsiden og innsiden var helt klart å foretrekke ja. Størrelsen på hullet i kjelen trengte jeg ikke å gjøre noe med, så det var bare å fjerne den gamle og sette inn den nye. Kostet 199,- hos Bryggselv.
Ferdig montert

Helt tett, selv med full kjele.

onsdag 3. august 2016

Batch #66 brygget - Simarillo Sommer v.3 (APA). Nytt stæsj og bryggertabbe.





En ny versjon av min favoritt American Pale Ale (APA), som ikke ble helt som den skulle.

Driver og oppdaterer bryggeriet litt om dagen. Det er for de meste småting, men også ting som jeg ikke har vært helt fornøyd med eller ting som har irritert meg...eller som har manglet.

Klar til bryggedag med nye humlekopper
Først ut var mine "humle kopper" av plast. Jeg har inntil nå, bare brukt engangs kopper i plast som jeg har skrevet et nummer på i henhold til hvilken rekkefølge de skulle oppi i henhold til oppskriften.
Jeg hadde med meg barna på IKEA på en lørdag (selvplaging på høyt nivå, I know..) og fikk shoppet nye små skåler i rustfritt stål som var kjempefine. Kjøpte 8 stk. à 19,-, så det burde holde til de fleste brygg. Har dessverre ikke link til disse.


Kjøpte også noen gryte underlag (LÄMPLIG) som jeg hadde tenkt å ha under bryggerkjelene, men problemet er at da kommer kranene på  kjelene for nære trancherbordet, så jeg må tenke meg om litt her. Det fine er at disse ristene også passer helt perfekt i øletskapet (50cm indre bredde), i stedet for glasshyllene der, så jeg får se litt hva jeg vil bruke de til etterhvert. Kostet 49,- stk.

En egen humle-vekt ble også kjøpt inn hos Bryggselv. Denne er ekstremt rask og nøyaktig, mye bedre enn fruen sin på kjøkkenet. Den har et nøyaktighet på 1 gram, noe som holder lenge for meg. Bryggselv har også en som har nøyaktighet på 0,1 gram, men denne takler ikke mer enn totalt 500 gram, mens den jeg kjøpte takler 5kg. Greit hvis jeg trenger å måle opp DME, kandissukker, eller lignende. Kostet 399,-
Rask og nøyaktig vekt. 

Så bryggedagen da?
Joda den gikk helt fint den...bortsett i fra, ja nettopp: Humlekoppene som jeg ikke ikke rakk å få merket. Jeg tok 30min humlen i som bitterhumle, altså 14+14 gram med Amarillo og Simcoe i stedet for 8+8 som det skulle være, sånn at EBC ble 64 i stedt for 46...det er ikke noe problem i en IPA f.eks, men i en APA så er jeg redd dette kan bli for drøyt...jaja, får bare vente og se. 60 min humlen som jeg tok i når det var igjen 30min fikk jeg justert opp til riktige 14+14 gram.

Klar vørter i kokekjelen...
..mens mesken skylles (flysparge).
Den gamle BB60 resirkulerings pumpa sliter stadig, men nå har jeg fått en ny erstatning til den defekte pumpa jeg fikk i fra Bryggmaker. Raskt levert selv om han var på ferie. Igjen vil jeg gjerne skryte av den karen (Katla). Veldig proff og fin fyr, ikke noe tull der i gården. Den nye skal testes ut snart, men rakk det ikke før denne bryggingen dessverre.

Nær boilover.
Voldsom kok.
Et par close calls boilovers. Det koker litt for voldsomt, så jeg må komme i gang med med effektregulatoren snart igjen. Skulle vel egentlig ha valgt et 2500 watt element i stedet for 3200 watt, men, men. Regulatoren får fikse det når den er klar.

Kjøling på gang.
Siden denne bryggedagen også ble tatt litt på sparket, så brukte jeg tørrgjær denne gangen også. US-05 nå, som gir en fin og nøytral gjærsmak. Her er det humle smak og aroma som skal dominere, uten at det skal være en IPA eller en humlebombe.

Spot-on OG på 1.056
Traff i hvertfall preboil og OG helt spot-on, så da skal jeg vel ikke klage for mye...