mandag 21. august 2017

Brygget batch #84 - min første surøl

Jeg har faktisk ikke helt latt meg fasinere av surølet enda. Joda, jeg har smakt noen som er knallgode, så er det liksom ikke noe jeg leter etter i en ølsjappe eller i et pol. Siden jeg liker å utfordre meg selv, så var det bare et tidsspørsmål om når jeg skulle brygge denne. Har faktisk tenkt på det et år tid.

Siden kunnskapen og forhåpningene til at dette skal bli noe bra, så gikk jeg rett og slett for et kit ifra Bryggselv: Flamsk Rød til 399,-
103786   Flamsk Rød Allgrain Ølsett 25L

Det eneste jeg hadde bestemt meg for på forhånd var at jeg ville teste denne med WLP665 gjæren i fra White Labs: "Dette er en blend av kulturer som blir bruk til å lage klassiske øltyper fra vest- Flanders i Belgia. Dette er en blanding av Saccharomyces, Brettanomyces, Lactobacillus og Pediococcus som lager et øl som er mer kompleks og med toner av mørke frukter enn WLP 655 Belgian Sour Mix". Høres spennende ut.


Bryggedagen var rimelig rett frem. Veldig greit når alt er veid opp og målt på forhånd. Det eneste jeg gjorde var å beregne litt vannjustering med lacto for å få ned PH litt.

 Det var litt uvant med mesking på 71 grader i 45 minutter, men det er jo ikke noe problem i seg selv. Slet litt med at temp var litt vel høy en liten periode, så det er nok grunnen til at preboil ble litt lav.
Litt kortere slange til resirk = enklere bleeding av pumpe

Nydelig farge

Fin resirkulering

Med 30 minutter igjen så var SG alt for lav (1.045), så det var lett å se at jeg ikke ville nå målet på 1.052-54-ish. Brukte Beersmit  for å beregne hvor mye DME jeg trengte for å nå dette. Hadde i 350 (ok, 354) gram.

DME

Fikk til slutt en FG på 1.055, noe som er akkurat over beregnet men er helt greit. Tappingen tettet seg forresten under tapping. Må være første gang på gud vet hvor lenge....eller er det første gang på Blichmann kjelene? Jaja, ikke veldig farlig akkurat.

Litt lys farge?
 22 liter til gjæring ble det, så nå skal denne få 3 uker i gjæringsskap nr.1 på 21 grader, før det skal over i vinballong og få lov til å stå 1 år under trappa. Skal bli spennende å følge denne fremover.  Kommer noen bilder og oppdateringer underveis.

Klar til gjæring
For de som er interessert, så kan gjæringsforløpet følges på Brewstat:
Flandern Red





fredag 11. august 2017

Andre og siste brygg til et lag er tappet.

Da er andre og siste brygg til en bekjent sin kones sitt 40-års lag tappet over på flasker. Det første var en Mexican lager, som nå står til modning på 4 grader, mens denne er en Lervig Lucky Jack APA klone.

Planlagt OG skulle være på 1.046 men havnet på 1.047, mens FG var planlagt til 1.009 men havnet på 1.011. Helt innafor med andre ord. Blir på ca.4,8% denne.

Ved ca.11 grader dette, så korrigert blir det 1.011

Helt ufiltrert og helt fersk, så er denne enda bedre enn orginalt. Veldig krisp og fin, samtidig som malt og humle er deilig balansert. Blir nesten en mini IPA dette. Knallgod rett i fra gjæringskaret. Burde nok bli enda bedre med kullsyre og 2 uker med modning før de skal leveres.

Klar til tapping


Denne er faktisk så god at jeg fint kunne beholdt den...eller så kan jeg jo bare lage en til meg selv også ;-)
38 flasker til karbonering, og 1 til meg selv.

Er selvsagt spent på tilbakemeldinger på disse. Har jo litt prestasjonsangst, selv om min oppriktige mening er at denne er bedre enn originalen.





fredag 28. juli 2017

Tilbake fra ferie og en nytt brygg brygget og et tappet

Burde vel egentlig benyttet litt av sløve sommerdager til å få brygget litt mer, men man må nesten passe på å få gjort endel andre ting når det er sol og varme også.

Uansett så har det første av 2 brygg til en navnebror sin kones 40-års dag blitt tappet og brygg nr.2 blitt brygget.

Det første brygget er en meksikansk lager. Lys og lett men samtidig krisp og god. OG ble 1.043, helt som planlagt, men den gjæret litt mer ut enn planlagt. FG skulle ha vært 1.010, men havnet i stedet på 1.006, så den blir nok litt mer tørr en planlagt. Fikk smakt litt på den, og det virket utrolig fin og krisp i smaken. Alkoholen blir jo litt høyere, men 4,9% i stedet for 4,1 er helt innafor på et sånt øl.


Jeg var forresten imponert over hvor utrolig klart ølet var allerede ved tapping. Saflager S-189 (tørrgjær) skal jeg nok få testet mer av. Det eneste lille aberet var at jeg ikke hadde mulighet til en cold crash slik at gjæren kunne få samlet seg mer i bunnen. Den stod en 4-5cm opp fra bunnen, noe som gjorde at det bare ble 38 stk 0,5 liters flasker, når planen var å få 40 stk. Jaja, sånn er det bare.

Så nå er det 2 uker med karbonering og 4 uker på 4 grader (lagring), så skal denne være klar til levering.

En enslig 1/2 0,5 liter til meg selv ved siden av..





Neste, så er det brygging av brygg nr.2 til samme event.

Dette er et Lervig Lucky Jack American Pale Ale (APA) kit i fra Bryggselv som mange kjenner til. En godt humlet frisk ale, som ikke er ekstrem på noen måte, men passer til det meste av både vær og mat. Min variant av denne handler mest om vannjustering slik at man kan få noe mer smak av humlen uten at man mister helt smaken av malt. Det skal ikke være noen IPA heller.


Bryggedagen gikk helt på skinner uten noen store problemer. Jeg sliter litt med å få primet resirkulerings pumpen, men her driver jeg og grubler på en bedre løsning. PH havnet nøyaktig der jeg hadde beregnet.


Fin resirkulering

Gyllen og klar vørter overføres til kok


Det var rimelig varmt på bryggedagen, rundt 25-26 grader ute og i bryggeriet så var det sikkert 35-36. Regner med at dette var noe av grunnen til at jeg måtte justere ned effekten på kok til 45% i stedet for 75% som jeg normalt sett bruker. Var i hvertfall veldig nære å koke over dette.

Nær at det koker over.

Nå står i hvertfall 20+ liter på 19 grader og koser seg, så skal det tørrhumles om noen dager før denne også er klar til tapping.

mandag 26. juni 2017

Nytt brygg og litt nytt om CraftBeerPi styreskapet

Det er ikke så mye nytt som egentlig skjer i bryggeriet om dagen. Har tappet et par øl, og Tidløs v.2 pilsen er snart ferdig, men ellers nærmer det seg ferie om dagen.
Klar til brygging

Fikk brygget det første av 2 brygg for en navnebror sin kone sitt 40-års lag, en meksikansk lager som er tiltenkt damene i laget. En lys og lett som skal passe fint i September når laget skal holdes. Jeg har tidligere laget en meksikansk lager selv, men vi valgte å satse på Bryggselv sin Love in a Canoe som base denne gangen (oppskrift). Det jeg likte spesielt med denne er bruken av Kazbek humle som jeg ikke har testet før.


Aroma/smak: Mild, jordlig og vilt preg, med tydelig karakter av sitrus grapefrukt, bær, kombinert med urter og krydder.


Tilsvarende humletype: unik, blanding av saaz og cascade. 


Høres veldig spennende ut til denne. Tror det kan passe bra

Mash In
Jeg var veldig forberedt på stuck mash på forhånd denne gangen. Blichmann falskbunn og flaket mais er på ingen måte bestevenner, men i stedet for å holde meg til meg egen prefererte vann til malt ratio (jeg foretrekker 2,7-3,0 vann til malt for best mulig effektivitet i meskingen), så fulgte jeg Bryggselv sin anbefaling som tilsvarte 3,8 vann til malt ratio. Merkelig nok - ingen stuck mash med flaket mais. Wow...er det løsningen med mais altså? Mer meskevann ved bruk av flaket mais?? Veldig interessant.

62,5 grader i RIMS, 62,0 i mesk. Perfekt.
Ganske tynn mesk dette. 3,8 i ratio.
Jeg hadde av en eller annen grunn glemt å slå på oppvarmingen av skyllevannet, så det ble litt lengre mesking enn planlagt, ca.100 minutter....uten at det gjør noe som helst.



Koking og kjøling skjedde uten noen spennende hendelser. Hadde kjøpt 2 nye vanlige/kjedelige gjæringskar. De eldste jeg har var 3 1/2 år nå og hadde endel riper innvendig, så jeg syntes det var på tide å skifte de ut. Synes også at lokkene ikke sitter like tight lengre. Skulle gjerne ha gått for noen koniske gjæringskar nå, men jeg må ta noen mer nøyaktige må av gjæringsskapene mine for å verifisere at de får plass.

First Wort Hop under overføring til kok.
Hot break. Starten på kok
Og ble akkurat der jeg ønsket den på 1.043. Vørteren var klar og fin, så nå skal den bare kjøles ned ca. et døgn til ca.9 grader før Brewers Clarex, oksygen og gjær tilsettes.

Kjøling og tapping
Fin og lys vørter
Ferdig tappet


CraftBeerPi til RaspberryPi har nettopp kommet ut i versjon 3.0, og jeg driver og tester + tilpasser dette endel. Detter tror jeg blir en knallbra versjon som gjør at enda fler får øynene opp for dette. Spesielt at community kan lage enge plugins tror jeg blir enormt bra. Allerede så er det støtte for  iSpindel, 433Mhz utstyr/stikk kontakter(!) og mye mer.


Jeg begynner så smått å få oversikten over hva jeg mangler og har fått bestilt mye utstyr i det siste. Er noen småting igjen, men det mest vesentligste er vel at jeg ikke har funnet ut hvilken eller hva slags kasse dette skal være i. PC kabinett, sikringsskap, hjemmelaget skap av tre, eller...?? Vanskelig å velge..















onsdag 31. mai 2017

Bare et lite tips - Granskudd

Bare et kjapt lite tips:
For dere som bor på Østlandet og har lyst til å teste ut å lage øl med granskudd, så er tiden inne å få plukket dette nå. Jeg var ute en utr i nærområdet (Drøbak) og her var granskuddene store og "fluffy" nå. Tror ikke man bør vente stort lengre for å være ærlig.

Ved hjelp av fruen og 2 små barn så ble det plukke 2 stk 4 liters poser i løpet av ca.30 minutter. Planen er å lage en split batch rett etter ferien, så disse posene er lagt i fryseren så lenge.

De 2 batchene er tenkt splittes opp med forskjellig gjær, den ene med lager gjær og den andre med kveik. Har gjort noe tilsvarende før med da med ale gjær i stedet for lager. Har også tenkt til å bruke malt og humlebasen til Tidløs for å se hvordan dette blir. Spennende!

Masse nyplukkede granskudd

søndag 28. mai 2017

Batch #80 brygget - All That Jazz versjon 2 (Belgisk blonde)

Dagene bare flyr. Skulle gjerne hatt tid til mer brygging, så man får bare passe på når mulighetene byr seg.

Siden det er greit å ha noe lyst og lett nå i varmen, så hadde jeg kjøpt et kit i fra Bryggselv til en belgisk blonde som skal bli fin å ha fremover. Det virker som Bryggselv ha sluttet med dette kit'et, men uansett så har ikke gjort noen endringer i selve oppskriften. Derimot så har jeg kjørt kraftig på med vann justeringer for få noe i retning av Brasserie De La Senne sin Jambe De Bois. Dette er et lite men veldig trivelig bryggeri, mid i hjertet av Brussels. Er man i byen så anbefaler jeg på det sterkeste en omvisning og smaks runde i bryggeriet!


Det var noe litt merkelig med oppskriften på denne. Noen beregninger hos Bryggselv må ha vært feil, for når jeg la inn dette i Brewsmith, så fikk jeg en helt annen OG enn det Bryggselv har estimert, og jeg har en lavere effektivitet enn det de går ut i fra (72 mot 75%). Jeg var derfor forberedt på å måtte vanne ut vørteren på slutten av koketiden.


Jeg sliter litt med lufting av pumpen etter at jeg fikk gjæringsskap under kjelene og resirkuleings pumpen står på høyde med kranen ut av meskekjelen. Det blir mange start og stopp av pumpen samt klemming på slangene for å få ut all luft i pumpehuset. Jeg blir nok å montere et t-ledd med en kran og slange slik at jeg lettere kan få ut luften, en såkalt bleeder valve. Blichmann har jo nettopp kommet med en smart løsning for dette innebygget på den nye Riptide pumpen.

Legg merke til "Cornelius luftekranen"

Mesking gikk greit. PH havnet på 5,23 som var helt spot on. Er fornøyd med å begynne å få kontroll på dette. Kok var ikke så veldig spennende det heller. Etter at jeg hadde i hvitt kandisukker (270 gram i stedet for 300....hadde ikke mer), så ble SG så høy at jeg måtte spe ut med 3 liter vann. Selv med dett så ble OG 1.070 i stedet for 1.064 som Bryggselv hadde estimert. Jaja.
Overføring til kok. Fiin farge.

Skylling pågår. Fin lag med vann på toppen av malten

Vørteren skal nå kjøles ned til 16 grader hvor det skal pitches og økes med 1 grad pr. dag til den når 20 grader hvor den skal få gjære ut. Gjæren er Lallemand sin Abbaye tørrgjær. Ikke min prefererte, men det var den som fulgte med kit'et (jeg ville nok heller hatt White Labs sin WLP500 eller WLP530).


75% av 3500w gir fin rullende kok



Litt vel høy OG

..og så til det kjedeligste...rengjøringen..


mandag 22. mai 2017

Særdeles fornøyd med nye gjæringsskap

Bare en kjapp update.

Fungerer bare så utrolig stabilt. Stort sett så ligger den på +/- 0,3 grader hele tiden, akkurat slik det er innstilt på ITC-310'en.

Til varme bruker jeg en en 200w frostvakt i fra Biltema. Kjøpte også en hobbyplate på Biltema så er saget til. Stoler ikke på at glassplatene tåler 20kg+. Hat lyst til å få satt inn en vifte for sirkulering av luften, men jeg vet strengt tatt om det er nødvendig.




Dette er Santas Day Off v.4 (Dobbelbokk juleøl) som har fått stå i drøyt 2 uker. Regner med at den trenger i hvertfall 1 uke til hvis ikke to. Målet er en FG på 1.014, så det skal forhåpentligvis bli litt mindre søt i år. I fjor stoppet den på 1.025, og det er der den ligger nå...men regner ikke med at den stopper enda. Vi får se.


Gjæringsskap nr.2 er ikke tatt i bruk enda (brukes bare som kjøles skap), men jeg har laget klar. STC-1000 boksen og har frostvakt til den også, det mangler bare å få saget til en hobbyplate her også. Skal snart brygges endel, så jeg kommer til å ha veldig behov for dette skapet også.



Fler updates kommer snart.