tirsdag 21. juni 2016

Batch #63 - Harmløs?, tappet.

Min første Barleywine var klar til tapping etter drøyt 3 uker med gjæring.

Var litt spent på mye den hadde gjæret ut for den hadde en ganske heftig stomgjæring. Karet stod og hveste når det stod på som verst. Ble litt skuffet når jeg målte FG til 1.030 når planen var 1.025, men ved litt fin-regning så viste det seg at utgjæingen var på 70%. Når normal utgjæring for WLP007, i følge White Labs, er på 70-80% så er det jo faktisk innafor.
Her har det vært action..


Tørrhumlingen fikk stå i 9 dager, så jeg hadde ikke lyst til å la den stå noe lengre uansett.
En ting som er helt sikkert er denne blir rimelig klar og fin. Så ved omstikk og tapping at denne var veldig fin.
Veldig klar og fin.
Kun tapping på flasker denne gangen, for denne skal lagres lenge. Smaker nydelig allerede, nesten som en DIPA-dobbelbokk. Regner med at mye av den friske tørrhumle-smaken forsvinner ved lagring, men jeg har trua på at denne bare blir bedre og bedre. Fiin og frisk humle, betydelig malt tyngde og en bitterhet som balanserer restsødmen veldig fint. Husk at dette er 80 IBU versjonen og ikke den første 130 IBU versjonen. Glad for at jeg valgte den, for det er mer enn nok etter min mening.

Litt rester i fra tapping
Farlig lettdrikkelig tror jeg også at den blir, når den bare får litt kullsyre. 10,2% (Brewersfriend alternative beregningskalkulator for høy-OG brygg: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ ) varmer fint i halsen. Tester litt av restene i fra tappingen og den funker den gitt...

Skal lagres en god stund.
45 flasker i diverse former og høyder ble det. Det var ikke stort mer enn det jeg hadde av tomflasker på lager, så er det ikke så nøye med at de ikke er like..


mandag 13. juni 2016

Batch #64 brygget. En Amerikansk IPA...uten navn enda..



Kansje det bare skal hete Foreløpig Uten Navn..? Njei, får se litt.
Det er i hvertfall en IPA som er basert på Stone sin Ruination. Egentlig synes jeg ikke oppskriften
virker spesielt spennende, men siden jeg digger at som kommer ut i fra Stone, så måtte denne
bare prøves.
Orginalen

Rimelig rett frem denne.
Denne er versjonen er den double dry-hopped versjonen...eller versjon 2 også heter. Jeg kommer til å gjøre 2 forandringer i forhold til orginalen på min versjon. Den størtste er nok gjæren. I stedet for WLP007, så hadde jeg lyst til å prøve Imperial Yeast sin A04 Barbarian for å virkelig for frem IPA smakene. Den andre endringen er at Stone selv kjører 2 Oz( i forhold til mitt utstyr, doh!) med Centenial i 2 omganger av 1 uke hver (etter stormgjæringen).Man har altså i en tørrhumling i 1 uke, tar så denne ut og kjører neste tørrhumling i 1 uke. Jeg kommer til å kjøre 1 uke med 2 Oz Centenial og den siste uken så blir det Amarillo eller Simcoe....tror det blir Simcoe for mer piny smak, vi får se.
Første test av denne

Bryggedagen i seg selv var egentlig ikke spesielt spennende. Alt gikk helt på skinner. Det er helt klart at det å kutte ut Autosparge helt var veldig smart for mitt oppsett. Resirkulering går mye bedre og temperaturen holder seg veldig jevn under mesking nå.

SÅ jevnt var det ikke hele tiden..men bra uansett.
Her under skylling. Roterer fint og sakte
Preboil ble alikevel litt lav (jeg tappet av 30 liter vørter i fra mesk i stedet for 28 som jeg skulle ha..), så jeg valgte å koke ned vørteren litt før jeg hadde i første humletilsetning. Ved 28,8-ish liter etter 15-20 minutter så var den på 1.060...jaja, nærme nok.
Fin gyllen og klar i fra mesk til kok

Ikke noe å utsi på rolling boil
OG havnet til slutt på 1.074 mot estimert 1.071, også helt greit. Fikk et minutt med rent oksygen før gjærstarter ble tilsatt.
Helt innafor

Det eneste som bekymret meg litt var at det ikke hadde vært noe som helst aktivitet i startene som allerede hadde stått i 24 timer. Imperial Yeast anbefaler at man setter starter hvis OG er over 1.060, og det er jo denne. Har aldri skjedd før at det ikke er synlig aktivitet i gjærlås eller ingen synlige tegn til krausen (skum). Håper bare jeg slipper å farte ut å kjøpe ny gjær til denne...
Hmm..starteren skal da ikke se slik ut hele tiden...


---Oppdatering---
48 timer uten noe aktivitet i gjæringskaret, så var det å sette i gang med litt "god gammeldags" risting av gjæringsbøtta noen minutter. Da skal jeg hilse og si at gjæring våknet for fullt. Nå plopper det fint og betryggende slik det skal. Blir nok øl av dette også...










søndag 5. juni 2016

På besøk på Grunerløkka Mikrobryggfestival

Det er ikke så ofte jeg får tid eller mulighet til å dra på øl festivaler, men når sjansen endelig bød seg så var jeg ikke vanskelig å be.

Forholdsvis rolig når vi ankom.
Grunerløkka Mikrobryggfestival er en liten festival som kun er for Oslo bryggerier og følgende var der:
- Grünerløkka Brygghus
- Cervisiam
- St Hallvards
- Amundsen Bryggeri
- Oslo Brewing Co.
- Dronebrygg
- Schouskjelleren
- Oslo Mikrobryggeri
- Little Brother Brewery


Mye godt å velge i mellom
Hver at disse hadde med 4 brygg hver, så det var veldig klart på forhånd at her var ikke målet å få smakt på alt (endel av bryggene hadde jeg smakt tidligere også), men jeg kom meg igjennom følgende før jeg og kompisen som var med ble for sultne og dro videre:
 

- Cervisam Jungle Juice – IIPA med Nelson Sauvin – 8,5%
Kun 3 uker gammel. Supergod. Untappd: 5

- Little Brother - Daydreamer Smooth Ale
Syrlig, smooth og god. Untappd: 4,25

- Schouskjelleren - The Hindu-German Conspiracy
En hoppy lager som var krisp og clean. Untappd: 4,25

- St Hallvards - Hybrid
En litt pussig kombo. Untappd: 4

- Grünerløkka Brygghus - Irish Rock Porter
Den beste jeg smakte. Lagret på Jameson whisky tønner. Sjuuuukt god. Untappd: 5

- Cervisam - Salty Surprise
Joda, er salt den. Grei men ikke noe mer. Untappd: 3,5

- Schouskjelleren - Carolinas Creeper
God stout, men har smakt mange bedre. Untappd: 3,75


Kveldens beste - Irish Rock Porter
Grünerløkka Brygghus - Irish Rock Porter
Så alt i alt så var det mange bra smaker og det er trivelig å se at Oslo bryggeriene (nei ikke Oslo bryggeriet, Sagene!) har masse spennende på gang og generelt sett så synes jeg det er veldig høyt snitt på kvaliteten.

Det var mye ølprat over alt hvor man snudde seg.
Maten på stedet fristet ikke så veldig for vår del. Pølser og sånn er kansje greit nok for noen, men vi dro heller på Nighthawk Diner for noen skikkelige burgere. De må gjerne legge litt mer i dette rundt maten på festivalen til neste år...
Stadig tettere med folk.

Det spørs nok om denne festivalen ikke kommer til å måtte finne større lokaler neste år, for det ble rimelig trangt om plassen i lokalene der. Men det er vel et luksus problem. Jeg kommer ihvertfall gjerne tilbake til neste år!









onsdag 1. juni 2016

Tapping av batch #62 Trøtt i Trappa - Belgisk dubbel

Dette er den siste batchen av første runde av min "belgiske periode". Jeg har nå brygget følgende belgiske øl de siste 5 månedene:
- Belgisk Quad
- Belgisk Tripel
- Belgisk Blonde
- Belgisk Wit
- Belgisk Dubbel

Målet er å lagre disse en stund, og så skal i hvertfall et par av de brygges på nytt med justeringer og forbedringer. Allerede nå så kan jeg si at Quad og Dubbel skal brygges på nytt, enten med hjemmelaget kandisukker eller med sirup i fra Candisugar Inc. Dette er rett og slett for begge disse 2 ble ALT for lyse i forhold til stilen. Jeg gjorde bommerten med å legge inn den i fra Candisirup Inc i Beersmith, og den har nesten 400 EBC, mens de som jeg har brukt i fra Bryggselv ikke holder mer enn rundt 200 EBC, noe jeg ikke la merke til da jeg brygget. Fargen er en ting, men jeg mistenker at de mangler litt i dybden på smaken også. Quad'en begynner å bli utrolig god, mens Dubbel'en virker lovende men trenger tid.
Alt for lys..men klar og fin da.

Pitchet gjæren på rundt 23 grader, noe som jeg i nesten omgang skal gjøre ved en lavere temperatur, fordi denne steg raskt opp til 27 grader og da "freste" det i gjæringskaret. Trodde nesten lokket skulle blåse av. Den holdt seg i hvertfall jevnt der i over en uke og gikk så sakte ned igjen til rundt 22 grader.
Ikke fullt så klar..i fra bunnen av gjæringskaret..

OG ble på 1.013 mot estimert 1.011, så det er greit innafor.

43 stk halvliters flasker ble det, så gjenstår det bare å se om den blir god nok til å kunne gis bort og deles med andre.

Klar for karbonering, så lagring.

mandag 30. mai 2016

Batch #63 Harmløs? - Barleywine brygget, og endret litt på resirk.

Litt sent ute med å blogge denne, men uansett. Den skulle ha vært brygget for en stund siden. Var faktisk planlagt som batch #60, men jeg har litt for mange brygg planlangt og dermed så..ja ble denne forskjøvet stadig vekk. Jaja.

Linet opp til bryggedag
Er basert på Nøgne Ø sin #100, men som alltid (?) så har jeg endret en god del på humle mengdene. Har senket bitterheten en god del og økt tørrhumlingen. Så lenge den gjærer ut dit den skal, en FG på rundt 1.025, så tror jeg denne skal bli kjempegod. Blir FG endel høyere så kan den bli for søt, men med en meske temperatur på 63 grader, så håper jeg at det skal gjære godt ned.
Enkleste er det beste? 1/2"s gjennomføring


Før bryggingen så endret jeg litt på resirkuleringen. Jeg fjernet Blichmann Autosparge helt nå, og satte inn en 1/2" gjennomføring. Synes ikke Autosparge fungerte noe særlig. Mulig at det hadde vært bedre med en annet pumpe. Jeg beholdt den innvendige slangen med flytekula til Blichmann. Resultatet var at jeg fikk en langt bedre og jevnere resirkulering....og ingen stuck mash, yay!
Jeg hadde også kjørt en ny autotuning av Sestos PIDen etter endringen og denne ganger kjørte jeg det på den resirk hastigheten jeg vanligvis bruker under mesking. Dette resulterte i at mesketemperaturen holdt seg jevnere enn noen gang. Dette virker veldig lovende!

Tett oppunder
Jevn og fin temp
T.o.m. jevn temp under overføring til kok..

Jeg var forberedt på at effektiviteten kunne gå ned endel med 9,3kg malt i karet, og ganske riktig. Preboil var på 1.067 mest Beersmith hadde estimert 1.082. Jeg hadde økt meskingen i fra 60 til 90 minutter, men selv ikke dette var nok. Jaja, da er det godt å ha DME på lager. 
Nydelig klar og fin farge

Hotbreak
1kg DME måtte til for å få opp til ønsket OG. Var veldig nær å koke over et par ganger, men ellers så gikk det rimelig på skinner. 
Grønn kok, ergo godt med humle
2 liters starter med 2 "rør" med WLP007 og 90 sekunder med oksygen, så boblet det godt i denne allerede etter 2-3 timer. 

Joda, der den skulle være

onsdag 18. mai 2016

Status humleplanter og stiklinger

Etter flere dager meg godt og varmt vær, så har det virkelig begynt å skje ting med humleplantene.
Det skyter virkelig fart nå, så jeg har begynt å ta stiklinger for å tynne ut litt.

Humleplantene kommer kraftigere i år.
I år som i fjor så gir jeg bort disse til de som er villig til å hente i Drøbak. Dette er ikke rhizomer (røtter), men nye skudd som har kommet opp. Forskjellen er at de tar gjerne en sesong ekstra før stiklingene gir blomst i forhold til rhizomene. De trenger de første året til å danne en rot system.
Stiklinger, 2 i fra hver plante

De er selvsagt de samme plantene som i fjor:
- Northern Brewer
- Challenger
- Cascade
- Kent Goldings

Jeg har endel stiklinger stående i vann som driver og får røtter, men går jeg tom for de ferdige, så er det mulig å bare klippe stiklinger direkte og få satt disse i vann selv.

Etter 1-2 uker så danner de røtter
Så gi meg beskjed hvis det er noen som er interessert, så gir jeg bort så langt det går.



lørdag 14. mai 2016

Endelig brygging igjen - Batch #62 Trøtt i Trappa (belgisk dubbel)

Hus, hage og hverdagsliv krever sitt på våren, så noe må selvsagt prioriteres foran annet. En måned siden forrige brygg...ikkje bra. Jaja, desto triveligere nå man får mulighet da. Kansje ikke det lureste å gjøre det på den varmeste dagen i året så langt, med over 24 grader utenfor...ble godt og varmt i bryggeriet denne gangen.

Veldig enkel oppskrift dette.

Dette er en brygg som jeg hadde planlagt å brygge for en stund siden, men har blitt forskjøvet stadig vekk på grunn av øl til sommerfester som bare måtte bli ferdig først. Det er en superenkel oppskrift dette, en oppskrift som er basert på La Trappe sin dubbel, men som jeg har justert litt her og der. Kun palemalt, litt mørk krystal, flytende kandi sukker og litt Saaz bitterhumle...og selvsagt litt Abbey gjær (WLP530)..that's it. Like veldig enkelheten i denne, så det skal bli spennende å smake.


Rolig resirk
Meskingen gikk veldig bra denne gangen. Jeg mistenker at resirk pumpen er i ferd med å ta kvelden så jeg hadde reservepumpe klar i tilfelle, men slapp heldigvis å bruke den. Ikke noe stuck mash heller. Justerte resirk hastigheten FØR jeg hadde i malt nå. Virker som det var mer fornuftig. Jeg hadde kalibrert alle temperatur prober og målere, så jeg fant et lite problem som jeg ikke var helt klar over tidligere (men hadde mistanke om). Ved ideell resirk hastighet (forskjellen blir større jo lavere resirk hastighet jeg bruker) så ligger temp midt i mesken 2 grader under temp ut av RIMS rør. Det er mulig jeg skal flytt den temp proben, men foreløpig måtte jeg bare kompensere og sette temp ut av RIMS rør 2 grader over det jeg skulle ha midt i mesken (65 grader).

Fint å kunne stole på kalibrert temperatur.
Litt lav preboil, 1.051 mot estimert 1.054, men dette løses normalt sett av seg selv fordi jeg har så kraftig kok slik at avkok bli ganske mye. Normalt sett har jeg et avkok på 4 liter i timen, men denne gangen var litt annerledes. Etter 45 minutter så hadde det ikke kokt ned 2 liter engang, så jeg var ikke i nærheten av planlagt OG på 1.066. Men siden det ikke er noe aromahumle i dette brygget, så løste jeg det v.h.a. 500 gram DME og 75 min kok totalt i stedet for 60 min. OG ble derfor på 1.067  mot planlagt 1.066. Helt innafor det.

Fin farge og klar vørter. Overfører ifra bunn.
Hotbreak. Like fasinerende hver gang det også
Det store spørsmålet mitt er derimot hvorfor det var så dårlig avkok. Høres litt merkelig ut men kan kandisukkeret ha gjort at det ble dårligere kok? Har brukt det et par ganger tidligere uten å ha merket noe spesielt da. Kan det ha lagt seg som et belegg på varmeelementet? Har ikke noe svar på denne enda. Får gå under kategorien pussig  problem. Fikk også endel mer i gjæringsbøtta enn vanlig, 23 liter mot normalen som ligger på 21 liter-ish.

Gammel vinkasse fungerer fin som holder til oksygen
Uansett så planlegger jeg å gjære denne ganske varmt, rundt 26-27 grader for å få frem litt av fruktigheten i gjæren og så planlegger jeg å lagre den en stund, sånn type 6 måneder-ish.

Det gledes!







tirsdag 3. mai 2016

Tapping av batch #61 - Simarillo Sommer v2, og kalibrering av temperatur i kjelene.

Da var endelig batchen med den nye versjonen av min sommer APA, Simarillo Summer versjon 2 ferdig.

Jeg lagde denne i fjor for første gang, og syntes den var superdigg den gangen. I versjon nå, så har jeg senket bitterheten i fra rundt 60 IBUs til rundt 45, slik at den er innenfor BJCP stilen (da kan den evt. brukes i konkurranse). Tror også det blir enda bedre med litt mindre bitterhet.  Jeg har også økt tørrhumlen endel. Gjæret ut på 20 grader.

Fin farge for en APA
Fint og greit gjæringsforløp. Hadde rundt 20 grader hele veien. OG var på 1.058 (var planlagt til 1.056), mens FG havnet på 1.015 (mot planlagt 1.014). Helt innafor..

På fat, og noe til å gi bort


Kalibrering av kjelene og styreskap var det på høy tid å få gjort igjen. Jeg har slitt litt med vakkel i temperatur kontaktene inn i styreskapet, så jeg har vært litt usikker på om temperaturene, både de analoge på forsiden av kjelene og de digitale på PIDene har vært korrekte.

XLR kontakter
Måten jeg gikk frem på var at jeg først fylte begge kjelene med 25 liter med var og lot de stå en 2-3 dager for at vannet skulle bli likt som romtemperatur og at temperaturen var mest mulig likt i begge 2. Dette fordi at så mye vann ikke endrer temperatur så raskt mens jeg foretar målingene. En enkel metode som fungerer.

Begge de analoge målingene i meske kjelen var helt identiske, de eneste jeg gjorde her var å justere ned PID temperaturen 1 grad. I kokekjelen (som jeg har hadde mye trøbbel med XLR kontaktene), så sjekket jeg begge de analoge, pluss PIDen som var koblet til, men i tillegg til det så koblet jeg løs temepratur proben til meske kjelen og la denne oppi også.

Kalibrering av Brewmometer
Temp proben til meske kjelen og den løse analoge måleren viste helt likt. Blichmann sin analoge viste 1 grad over disse, mens PIDen til kok viste 6 grader for mye nå, hehe. På baksiden av Blichmann Brewmometer så sitter det en liten sekskant skrue/mutter som kan justeres, så denne fikke jeg justert raskt. PT100 føleren som går til koke PIDen loddet jeg kontaktene for n'te gang. Det ble litt bedre, men jeg er fremdeles ikke fornøyd med XLR kontaktene. Justerte i hvertfall slik at nå viser begge PID'ene ganske lik temperatur. På tide å få brygget litt snart igjen....



Likt nok (ja jeg er klar over at jeg har satt 126 grader på kok).