fredag 28. april 2017

Lite med blogging i det siste, men mye som skjer i bryggeriet... del 2 av 2


Her kommer del 2 av oppdateringene.



Humleplantene:

Det første året fikk jeg ganske bra med kongler, men i fjor var det heller lite.  Jeg anntar at problemet er at det blir for liten plass til røttene, selv i de store pottene jeg har brukt. Derfor var det på tide å få gjort om dette til et bed i stedet. Som sagt så gjort...og ikke mange dagene etterpå så begynte det å dukke opp nye spirer igjennom jorden. Håper og tror de vil trives bedre i år. Skal bare få på endel bark på toppen slik at jorden holder bedre på fuktigheten, så blir nok dette bra.

Før

..og etter

..og Cascade på vei opp.

Ny temp Regulator:

Med flere nye kjøleskap så trengs det nye regulatorer...i hvertfall enn så lenge. Jeg vurderer på sikt til å bruke Raspberry Pi til dette også, men siden jeg hadde nok deler liggende til å bygge en ny basert på STC-1000, så var dette en forholdsvis rask og enkel jobb å få til. Ikkeno hokus-pokus dette.

Eneste endring i fra den første jeg lagde er at jeg har lagt til en rød og en blå lampe, både for å lett kunne se hvor man skal plugge varme eller kulde, men også for å se hvilken som er den aktive (om noen).

Enkel og grei
Varme aktiv

Kjøling aktiv

Organisering av bryggerutstyr:

Etter å ha fjernet trancher bordet, så måtte jeg finne en annen måte å organisere bryggerutstyret på. Det enkleste kan ofte være det beste, og IKEA kasser er i hvertfall en løsning som fungerer for meg. En egen Brew Day kasse, en kasse til vannjustering, en til slanger, osv. osv.

For de som ikke har testet det, så anbefales det å bestille fra IKEA over nett. Hentet en 4kg pakke under 48 timer etter jeg hadde bestilt. 87,- i frakt er vel verdt å slippe turen til nærmeste IKEA som for meg er 40 kilometer unna.

Mangler dymo lapper, men ellers fint


En liten sneak peak til slutt:

Det er på høy tid, så snart skal det testes ut en øltype som skal gjæres i vin ballongen i over et år.
Mer om dette senere...

På tide å teste ut denne karen...


lørdag 22. april 2017

Lite med blogging i det siste, men mye som skjer i bryggeriet... del 1 av 2.

Påsken og travel hverdag får ta litt av skylden på lite oppdateringer på bloggen, men det skjer likevel endel ting i bryggeriet.

Her er noe (måtte splitte opp i 2 blogg poster fordi det ble så langt):
Del 1
- Har startet byggingen av styreskap versjon 2, basert på Raspberry Pi med CraftBeerPi v.2.2 og det offisielle CraftBeerPi boardet.
- 2 stk splitter nye kjøleskap som gjæringsskap

Del 2
- Gjort om fra potter til bed for humleplantene
- Bygging av en ekstra STC-1000 temp regulator til gjæringsskap
- Organisering av alt bryggerutstyr. Kjøpt inn en masse kasser slik at det blir lettere til å finne frem i ting og tang.


Styreskap:

Styreskapet er definitivt det som tar mest tid om dagen. Har ikke vært borti Raspberry tidligere, så det er endel learning by doing her. Må bare si at jeg er rimelig imponert over mulighetene i den lille tassen.
CraftBeerPi, applikasjonen som kjører på Raspberry Pi'en er også noe for seg selv. Masse muligheter til å styre nesten h ilket som helst bryggeri med versjon 2.2 som er siste versjon, men versjon 3 skal ikke være langt unna og det skal visst være mye nytt på gang der som bl.a. styring av vannkraner!!


Raspberry Pi kit'et

Installasjonen av CraftBeerPi

Han som har laget CraftBeerPi har også lansert et addon board til Pi'en, hvor man kan koble til temperatur prober og SSR. Har også innebygget buzzer.
Det offisielle CraftBeerPi kortet

Jeg kjører Pi'en uten plast kabinettet og addon boardet montert oppå, men dette skal etterhvert monteres i et skikkelig kabinett, så få vi heller se om det blir en koffert som på bildet under, et sikringsskap eller kansje et PC kabinett. Har ikke bestemt meg helt enda.
Test med 3 temp prober
Jeg har ikke noe tilkoblet SSR enda, så jeg får ikke testet noe "brygging", men satser på å koble til en 60 watts lyspære eller noe som gir litt varme, slik at jeg kan begynne å teste litt mer.


Slik ser det ut foreløpig


Kommer med mer utfyllende rapporter om dette fremover.

Gjæringsskap:

Selv om trancher bordet jeg hadde skulle tåle vekten under en brygge dag, så har jeg blitt mer og mer usikker på om IKEA bordet faktisk tåler belastningen over lengre tid. Det var derfor på tide å finne en bedre løsning, og siden jeg bruker fryseren i garasjen til langtidslagring av øl (ved 12 grader), ja da falt valget på 2 stk mindre kjøleskap som hadde samme høyde som trancher boardet (85cm). Dermed så ville underlaget for kjelene bli dønn stabilt og jeg vil ha mulighet for å gjære 2 stk gjæringskar helt kontrollert, samtidig som at det er under 20cm i fra der det tappes i fra kokekjelen. Mindre bæring av gjæringskar = fornøyd rygg.

Expert hadde tilbud på disse kjøleskapene rett før påske, så siden det var halv pris så fikk jeg begge for 2.300,- , noe som er ganske gunstig. Det fine med disse er at de ikke har noen frysedel, noe som gjør de godt egnet til formålet.

Stort mer er det ikke å si om disse. Det ene står med en ITC-310 enhet og styrer varme/kulde, mens jeg som det står litt lengre ned, så bygger jeg en STC-1000 enhet til den andre.

Har også fått på plass en benkeplate jeg hadde liggende slik at det blir helt jevnt og fint.

Neste er å få byttet ut 180cm kjøleskapet med et 130-140cm slik at jeg kan ha HLT ved siden av de 2 andre. Da trenger jeg ikke bruke pumpe til skylling, men heller la det renne sakte over mesken.


På plass i bryggeriet

Mer i del 2...

torsdag 20. april 2017

Batch #78 brygget, en gammel favoritt

Denne var det på tide å få laget denne igjen gitt. The Missus Special on a Rainy Day, Nøgne Ø sin prisbelønte porter som jeg har justert litt på. 

Har laget denne 2 ganger før og den blir sinnssykt god etter en måned eller 2 med lagring.
Veldig enkel, og litt modifisert oppskrift.
Oppskriften er enkel og ikke så veldig ulik den som Bryggselv har, men forskjellen er at jeg har lagt til endel (450 gram) flaket hvete, og så har jeg litt mer bitter og aromahumle enn det de har. I min gane utgjør det en god del forskjell (positivt selvsagt..).

Noen legger kansje merke til endringen under kjelene? Mer om dette senere...

Bryggedagen gikk helt strålende, mye takk vare endel små forskjeller jeg har gjort med oppsettet av bryggeriet. Føler nå at jeg treffer mye bedre  på det meste, men dette er noe jeg kommer tilbake til i en annen og litt lengre blogg post.
Spot on på meske temp
PH er der den skal være
Preboil var spot on...og nydelig farge på skummet


Ikke mye å prate om når det gjelder koking. En humletilsetning ved 60 minutter og en ved 15.


Fin rullende kok
OG på 1.068 - Fin fint



Etter et drøyt minutt med O2

 For de, som meg, ikke har noen 3D printer til å printe ut holder til oksygenflaske (noen har lagt ut dette på Norbrygg forumet), så kan jeg fint anbefale en vinflaske kasse. Denne gjøre at oksygenflasken ligger i ro.  Jeg bruker også en liten sånn zip-lock pose som jeg har rundt brusesteinen når den ikke er i bruk. Er mest for at det ikke skal komme noe skitt på den mens den lagres. Fungerer veldig fint.

Et lite tips for O2 og oppbevaring av brusestein

Så med gjæringsskap under kjelene som er styrt av ITC-310, så er det slutt på flytting av gjæringskar til garasjen fremover. Må justeres litt etterhvert, men det ser veldig bra ut så langt.
Første gjæring i nytt gjæringsskap..
Gjæringen godt i gang (i fra Brewstat.us)


onsdag 19. april 2017

Batch #77 brygget, en Westy 8 clone

Batch #77 ble brygget for en liten stund siden, men har ikke blitt hatt tid til å blogge om denne, så dette blir en litt kort blogg post.

Dette er en Westvleteren 8, nei ikke den berømte 12'eren, men lillebroren som en en belgisk dubbel. Kommer til å lage 12'eren igjen snart, men nå hadde jeg veldig lyst til å teste 8'eren som jeg er stor fan av originalen. Har fått 5 av 5 på Untappd av meg i hvertfall.

Litt vannjustering mot Chimay profilen
Fin resirk
Jeg har brukt Candy Syrup Inc sin oppskrift. Den eneste endringen er at jeg har brukt vanlig brunt sukker i stedet for Brun Fonce. Siden dette er vanskelig å få til her til lands så fikk DanSukker sin vanlige brunt sukker duge.

 Siden så mange mener (bl.a de som skrev Brew Like a Monk) mener at Chimay vannprofilen er perfekt for belgiske dark ales, så justerte jeg vannet mot dette i BruNWater


Nydelig farge
 Gikk litt over på OG, 1.072 mot estimert 1.069. Blir bra dette.


lørdag 18. mars 2017

To øl tappet (batch #75 og #76)

Det er egentlig ikke så mye nytt om dagen. Lite tid til brygging og går og venter på CrafBeerPi addon boardet til Raspberry Pi før jeg virkelig setter i gang med å få tak i de delene jeg trenger. Har mottatt 5 stk. DS18B20 temperatur sensorer som jeg trenger, men de er ganske mye mer som skal på plass i tillegg. Dessuten har jeg ikke helt funnet ut hvilket skap jeg skal ha alt sammen i enda. Har lyst til å finne på noe kreativt...

Uansett...både batch #75, Yubelbock juleølen og #76 en belgisk caramel wit har blitt tappet.


#75 - Yubelbock. Min trofaste juleøl som nå er i versjon/revisjon 4. Den største endringen på denne er at jeg har gått krafig ned på molasses sukkeret pluss at jeg har senket ABV litt. Versjon 3 hadde 240 gram molasses mens årets versjon fikk kun 100 gram. Etter å ha smakt på den ferdig gjærede ølen så vurderer jeg å lage en batch til av denne nå på våren helt uten molasses for å sammenligne. Selv med 100 gram så synes jeg at smaken blir litt vel fremtredende, men det har en tendens til å jevne seg litt ut med lagring.

Fin bokk farge
Versjon 3 hadde 10% ABV mens årets hadde jeg beregnet til 9%. Dessverre så gjæret den ikke ut så mye som beregnet, så den havner på rundt 8,3%. Tror det egentlig kan bli helt ok det også, så lenge den ikke blir for søt.

Vil gjæren på Tilt påvirke målingene? Hmm..

Denne batchen fikk stå i 5 uker, noe jeg har god erfaring med på WLP833 og såpass høy OG (1.083). Den trenger rett og slett godt med tid for å gjære helt ut...noe den ikke gjorde, men jeg mistenker at de hadde med at jeg fikk brygget denne langt senere enn planlagt, slik at jeg egentlig kansje burde steppet opp gjærstarteren i en omgang til eller kjøpt en pose med gjær til. Kan ha blitt for lite gjær rett og slett. Skulle ha havnet på 1.020 men i stedet ble det 1.026..jaja, litt søtere og lavere  ABV enn planlagt men ingen krise dette.
Nøytrale korker til konkuranse

48 flasker til lagring ble det på denne.




#76 - Caramel wit. I motsetning til ganske mange andre så synes jeg en vanlig wit ofte kan bli litt kjedelig. Det smaker rett og slett litt for lite for min gane, så når jeg ble spurt om jeg ikke jeg kunne brygge en til en kompis samling, ja da måtte det bli med en liten vri. Det litt spesielle med denne er at den har litt Caramunic 110 EBC for litt farge og smak av malt, karamell og kjeks pluss Candi Syrup Simplicity (helt blank sirup) for litt honning aktig smak. I sammen med WLP400 så tror jeg dette kan bli en fin og litt annerledes wit.

En anelse mørkere en vanlig wit
OG på denne ble litt høyere enn planlagt på grunn av stuck mash, så jeg drev og vannet den ut før tapping, men utgjæringen ble helt spot-on på 1.009. ABV blir derfor en tanke over planlagt (5,8% i stedet for 5,4%), men det er nok greit innafor vil jeg mene.
Spot on utgjæring

Måtte gjære ut på kontoret på grunn av plass mangel, så temperaturen var ikke så jevn som jeg kunne ha tenkt meg, men variasjonen holdt seg innenfor +/- 1 grad, så direkte ille var det ikke. Her brukte jeg forresten Tilt Brewmometeret mot brewstat.us, noe jeg er veldig fornøyd med. Mye bedre enn Tilt sitt regneark. Anbefales.
Igjen noen flasker til evt. konkuranse

Denne fikk 30 flasker til lagring pluss 9 liter på et lite Cornelius fat som skal nytes på tapp.
Slik ser det ut i glass (siste rest fra gjæringskar)

Så nå er det bare å vente noen uker for en initiell smakstest...vel mulig at Wit på fat kommer til å testes før det...








mandag 27. februar 2017

Nytt brygg, #76 - Belgian Caramel Wit + bedre logging av Tilt Hydrometer

Med så fint vinter vær som det var på søndag, så burde man vel egentlig vært ute i skog og mark, men når man på forhånd har fått "godkjent" tid til et brygg igjen, så er det bare å kjøre på.

Alt klart til brygging

Denne gang så var det en Belgisk Caramel Wit som stod på planen. Tanken var å ha en frisk Wit klar til våren men med litt mer honning aktig sødme enn en "vanlig" Wit. Det som skille denne litt ut er en pose (450 gram) med Candi Syrup Simplicity  (1 SRM) + litt Caramunic. Håpet er at det skal gjære godt ut samtidig som den ikke blir helt tørr, men har litt malt sødme.

Kjørte ikke noen spesiell vannjustering på denne, kun PH 5.2 for å få ned PH litt, men denne har jeg vel mistet helt trua på. Selv etter instruksene + enda 25% ekstra, så kom jeg ikke lengre ned en 5,64 i PH. PH på 5.2 tror jeg er rimelig optimistisk.

Og først som sist:
Det ble en hektisk brygge dag dette. Med nesten en halvkilo flaket hvete så burde jeg snart huske at dette er å be om trøbbel for Blichmann silbunnen. Det er ikke ofte jeg bruke såpass mye, men hver gang så tetter det seg til hvis jeg ikke bruker ris skall. Og ja....det skjedde denne gangen også.
Så da var det bare å stoppe på slutten av 50 graders steget og få mesk og korn over i en gjæringsbøtte og få rengjort silbunnen.
Tapping midtveis i meskingen...æsj..

Som man ser på (det rimelig uskarpe) bildet så vær det en skikkelig seig masse som en babygrøt under silbunnen. Denne legger seg rundt dip tuben, så det er ikke rart det tetter seg nei. Var en møkka jobb, men når jeg fikk fjernet den seige massen så gikk resten helt fint igjen..jaja. Ris skall..ris skall...ris skall?

Kjipe greier for Blichmann utstyr..
Resten av bryggedagen gikk heldigvis uten problemer. Kun litt 60min humle denne gangen for her er det tanken at malt, gjær og sirup stå i fokus. Spennende å bruke Candi Syrup sin Simplicity flytende kandi sirup (doh..overaskende). Helt klar (1 SRM) men skal gi litt sitrus smak og litt honning sødme. Høres veldig bra ut på papiret i hvertfall.
...men det ble bra etterhvert da. Startet overføring til kok.

Candi Syrup Simplicity
Gikk litt over beregne OG denne gangen, men det har nok litt med meskingen som tok litt lengre tid enn planlag, så utbyttet ble nok litt bedre også. Men 1.053 mot planlagt 1.050, er helt greit egentlig.
Selv etter kok så var denne klar og fin
Klart til gjæring

Nå skal det få stå og gjære ut i noen uker, og her kommer den forbedrede loggingen av Tilt inn.
Jeg synes at Tilt sitt Google docs funker litt bob-bob, så det var veldig befriende å finne Brewstat.us.
Et virkelig pent og enkelt grensesnitt som fungerer adskillig bedre enn Tilt sitt system.

Her er et utsnitt i fra websiden mens jeg sitter og skriver dette:


Via linken her så kan gjæringen av dette brygget følges:
https://www.brewstat.us/brew/303/76-caramel-wit

Mulig jeg går for en betalingsplan der etterhvert. Hadde vært greit med varslinger hvis/når temperaturen er utenfor ønsket område:

Imponert over hva denne karen har fått til!


fredag 17. februar 2017

Nytt styreskap - da er valget tatt...

Jeg har hele tiden visst at det første styreskapet kun var ment som en test for å se om det var slik jeg ville ha det eller om jeg trengte noe annerledes/bedre. Det har jo absolutt fungert, jeg synes selv at jeg lager bedre øl enn noen gang og det er ikke bare på grunn av mer erfaring osv. I forhold til å brygge på Brewsteren, så er det mye enklere å få forutsigbart resultat med det jeg har nå.

Men...spesielt etter at jeg har fått flere gjæringsskap og Tilt Brewmometeret hvor jeg da samler inn data på flere forskjellige systemer og ingenting er felles, så slo det meg plutselig at det meste, om ikke alt, faktisk er mulig å samle inn informasjon i ett system og ha kontroll på alt der: RaspBerryPi med CraftBeerPi.

Nå er det ikke noen halleluja stemning riktig enda, for dette vil kreve utbytting av en god del utstyr og RaspBerry kan jeg så og si ingenting om..enda. Det viktigste er alikevel at dette vil gi mange nye muligheter med enda mer kontroll på alle prosessene, noe som vil gi enda bedre øl til slutt.


Jeg gikk for en RaspBerryPi startpakke i fra Dustin til 1.295,-
Kansje litt bortkastet siden "kassen" til Pi'en er jeg nødt til å fjerne uansett p.g.a relay boardet jeg skal sette på (se lengre ned) og tastatur og mus har jeg sikkert liggende flere av, men hey...likte det lille tastaturet og musen i samme stil. Kommer nok ikke til å gå for 7" touch skjermen (synes det blir for smått), så da er det greit med disse.

img
Oppstartssett

For å kunne styre mine 3kw elementer til RIMS og kok, så trenger PI'en relè'er til styrestrøm, og på Facebook sin CreaftBeerPi User Group siden, har de nettopp lagt ut prototype boards for salg.
Bestilt Prototype Relay board til en redusert pris frem til 27/2 (50 Euro i stedet for 65 som den vil koste etter den 27nde)


Akkurat midt i blinken for mitt bruk akkurat nå. Skal bli veldig spennende å få testet dette.

Jeg har også fått bestilt meg nye tempratur sesorer som Pi'en må ha (PT100 fungerer ikke mot dette).
5 stk 3 metere for 100,- ink. frakt er ikke akkurat det største problemet, men jeg må kjøpe inn thermowells til disse også, og de blir nok litt dyrere. Skal se etter disse litt senere.


DS18B20 temp sensor


Senere skal jeg som sagt bruker Pi'en til å styre noen gjæringsskap, men det skal jeg også kikke nærmere på etterhver. Det er mer enn nok å sette seg inn i nå. Uansett, så blir det nok endel blogg poster om dette i tiden som kommer.


Installasjon av CraftBeerPi på TVen (Hdmi utgang på Pi)