spurt om jeg kan legge ut hvordan jeg lager dette...så okay, here it goes:
Først og fremst så bruker jeg en starter for å spare penger. Rør med fersk gjær
er såpass dyrt (stort sett mellom 65,- til 80,- pr. stk). Til Doppel Bock'en jeg lagde
så måtte, selv med 2,5 liter starter, ha 3 rør med fersk gjær.
Så 2 regnestykker, et med starter og 3 rør med fersk gjær, og et med 6 rør som jeg ville trengt
uten starter
Regnestykke med starter:
3 * WLP833 German Bock i fra Bryggselv = 207,-
250g maltekstrakt til starteren = 25,-
Totalt = 233,-
Regnestykke uten starter
6 * WLP833 German Bock i fra Bryggselv = 414,-
Penger Spart = 181,-
Og det er bare på 1 brygg. Selvfølgelig så koster magnetrører og flaske og så litt, men det
sier seg selv at dette sparer man fort inn. Det vil også variere endel i fra hva slags brygg man
lager, men dette lønner seg! I tillegg så er det mange som sier at gjæren også vil være i bedre helse med starter så ølet vil faktisk smake bedre med det....dette har jeg ikke sjekket ut selv så jeg kan
ikke si noe for eller i mot her.
Okai, nok om dette. Hvordan lager man det?
Det er faktisk veldig enkelt. Ikke mye jobb i det hele tatt.
Hva som trengs. Glemte å få med aliminiusfolie |
1. Hvordan beregne størrelsen på starteren
Jeg for min del bruker nesten alltid Bersmith applikasjonen for å beregne
størrelsen ut i fra oppskriften. Funker veldig bra i for min del.
Det finnes flere kalkulatorer på nettet også, og den mest kjente er vel
Mr.Malty: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
2. Hvor mye maltekstrakt og vann
Når man har funnet ut størrelsen på startene så er
det bare å bruke følgende enkle regnestykke:
størrelsen på starteren i vann + en tiendelel maltekstrakt i kg.
Eksempel for en 2,5 liters starter
2,5 liter vann + 0,25kg maltekstrakt
3. Koke opp maltekstrakt
La det koke i ca. 10 minutter og rør av og til så det blandes skikkelig.
Hotbreak i starteren |
4. Kjøle det ned så fort som mulig
Oppvask kum i 10min holder. Aliminiumsfolie for å hindre basilurker å komme oppi |
5. Erlenmeyerflaske, magnet og magnetrører i 24 timer
24 timer eller til det har sluttet å skumme |
6. Lagres i kjøleskap 24 timer
Dette for at jeg kan velge å dekantere starteren (helle ut overflødig vørter).
7. Skal starteren helles i en lager, så tar jeg startere rett i fra kjøleskap,
Skal den i en ale derimot så tar jeg den ut 3 timer før slit at den temperes
nærmere vørteren
8. Hell i ferdig vørter.
Det er alt som skal til. Tar en halvtimes tid og er vel verdt den lille jobben.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar