lørdag 24. oktober 2015

Guttetur til Belgia - Del 2

Ingen guttetur til Belgia er vel komplett uten å besøke et bryggeri eller to. Joda vi hadde lyst til å besøke Sint-Sixtusabdij (Westvleteren), men man kommer jo ikke inn der. Man kan besøke kafeen og stå utenfor, men det var ikke så interessant for oss.

Nei vi valgte heller to bryggerier hvor vi fikk omvisning og med smakstesting:
Brasserie Cantillon og Brasserie De La Senne


Cantillon først:
(Hjemmeside)
Her hadde vi en artig og snodig kar til å vise oss rundt, eller rettere sagt så hadde vi et opplegg med tur på en liten pub først hvor vi snakket endel om øl, øltyper og ølsmaking, med en øl til hver med i prisen. Denne karen er psykologi student, så han er veldig opptatt av å provosere og se på reaksjonen til folk. Artig skrue.

Ganske så annonymt
Vi gikk etterhvert over til Cantillon, og det var rimelig overaskende hvor annonymt et såpass kjent bryggeri var. I en avsidesliggende sidegate, så dukker plutselig dette opp:


Et "par" klare flasker
Selv om det var endel andre på omvisning samtidig, så fikk man med en gang følelsen av at her gikk livet sin vante gang uansett. Ingen av de ansatte så opp engang når vi gikk langs de forskjellige komponentene

Det som jeg i hvertfall syntes var spesielt spennende med Cantillon er hvor opptatt de er å gjøre ting akkurat slik de alltid har gjort det, helt uten kompromisser. Mange av maskinene her var vel over 100 år gamle og det var absolutt ingen planer om å bytte de ut. De kalte det for et bryggeri og museum på samme tid og det kunne virke veldig upraktisk til tider.
Meskekaret

og kokekaret.

Åpent gjæringskar i kobber gjorde ekstra intrykk. Her kunne det ikke brygges om sommeren nei, kun om vinteren når det ble riktig temperatur.

Åpent gjæringskar i kobber.

Vår entusiastiske guide.
De mange tønnene var også veldig imponerende. Cantillon har funnet sin stil og holder seg til denne. Gir litt ekstra respekt i mine øyne i hvertfall.
Gjæringsfat

Aktiv gjæring

Fikk smake 2 typer Cantillon etter omvisningen. Det er fremdeles ikke helt min stil, men jeg kommer helt klart til å teste det ut mer fremover.

Turen ble avsluttet på en pub hvor vi fikk smake på 4 forskjellige øl som vi skulle prøve og gjette alkoholprosenten på. Er det noe belgierne er dyktige på så er det å skjule akkurat dette. Nei dette var en utrolig artig runde med mye latter og masse læring, både rundt øl og bryggerier, men også mine egne holdninger og fordommer (har ikke så mange da men..) rundt øl.Dagen etter var vi på Brasserie De La Senne:
(Hjemmeside)
Hvis vi syntes at Cantillon lå anonymt til, så var dette nesten vanskelig å finne. Knapt nok en liten lapp på en dør som fortalte at det var et bryggeri her (men noen tanker og ølflasker på utsiden hjalp også til..).
Enda mer annonymt

Her forgikk omvisningen på en helt annen måte. De ønsker helst å ha omvisning når det ikke jobbes og de tar kun 1 gruppe av gangen. De før oss hadde vært 45 stk mens vi var 8... Uansett, hun som gav oss omvisningen var visst også kontordame, selger, sentralbord...og holdt omvisninger. Hun virket letter nervøs men uansett så var det veldig interessant dette også, selv om dette bryggeriet minner mer om norske mikrobryggerier.

Lave og vide gjæringskar.
Veldig tomt i følge guiden vår.
Det mest spesielle her var nok at de kun bruker 1 gjærstamme, nemlig sin egen. Skikkelig artig å se hvordan de brukte denne i flere generasjoner. Selve bryggeriet er kansje ikke så særegent som Cantillon, men ølen hos Brasserie De La Senne er langt mer i min gate.
De forskjellige bryggene til den aktive gjærstammen
og tidligere brygg

Vi smakte på følgende 5 øl:
BRUSSELEIR
JAMBE-de-BOIS
STOUTERIK
ZINNEBIR
SCHIEVE TABARNAK

Den siste av disse, Schieve Tabarnak, var sinnssykt god, men det var det venteliste på å få kjøpt...dessverre. Dette er et collab brygg i begrenset opplag. De andre var også veldig gode, Jeg likte også godt Jambe-De-Bois + Xmas Zinnebir som jeg fikk kjøpt med meg et par stykker av hver.

Forresten så bør man ta en tur innom hjemmesiden deres og se litt på etikettene deres. Utrolig forseggjorte og alle har hver sin historie.

Schieve Tabarnak
Smakstesting


Alt i alt så er dette noe jeg vil anbefale alle som er interessert øl og ølbrygging. Veldig artig og lærerikt.