Endelig så var det tid for å få benyttet Slavyanka humlen i fra Ukraina, som Sigbjørn Litland i gruppen "For oss som brygger selv" hentet inn til Norge. Dette er en aromahumle med 5,2% alfasyre som minner endel om de kjente noble humlene (Tettnanger, Hallertauer Mittelfrueh, Spalt, og Saaz). Dette er typiske lav-alfa med mye aroma, så tanken min var å lage en øl hvor disse humlene ville vært et naturlig valg.
|
Enkel oppskrift |
Malt basen har jeg basert på Ayinger Altbairisch Dunkel, som jeg forsåvidt aldri har smakt, men jeg synes det så enkelt og bra ut, så da var det bare å legge på litt bitter og aromahumle (60 og 5 minutter). Gjæren er min trofaste WLP833 Bock lager.
|
Mesking |
Bryggedagen gikk stort sett veldig greit. Holdt på å få stuck mash etter bare et par minutter, men jeg fikk justert ned hastigheten på resirkuleringen slik at det gikk greit. Jeg har en tendens til å sette dette til for rask hastighet, men det er en hårfin balanse her. For lav hastighet så brenner vørteren seg i RIMS røret, så det er ikke så bra det heller. Tror nok løsningen bli en effektregulator på elementet.
Jeg har i hvertfall
bestilt 2 stk. av disse settene i fra Ebay. Har planer om å gjøre det samme på koke elementet. Kommer på rett under 300,- ink. frakt.
|
Kontinuerlig skylling. Vannet blir stadig klarere på toppen |
Pre-boil var spot on på 1.043, akkurat som estimert. Det eneste var at final runnings i fra skullingen begynte å bli faretruende lavt. 1.008 er akkurat der hvor man kan risikere å få med endel taniner ut fra mesken.
|
Fiin gyllen og klar vørter før kok |
|
Blir ikke lei av å se hopblockeren bli dekket. |
Kok gikk helt fint og endte på en OG på 1.055 mot estimert 1.053. Helt innafor egentlig.
Etter tapping så var det å sette vørteren til kjøling ned til 9 grader før tilføring av oksygen og pitching av gjæren. Så skal den få stå og gjære ut 4 uker på 10 grader. Regner med at denne trenger 6-12 ukers lagring før den er ferdig, men her kommer jeg tilbake med mer info.
|
Hot break |
Igjen et øl som det skal bli spennende å smake på. Gleder meg!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar